Τελικά η Τουρκία στήριξε το σχέδιο του ΝΑΤΟ για την «ασφάλεια» των χωρών της Βαλτικής και την Πολωνίας, χωρίς να ενεργοποιήσει το εκβιαστικό βέτο που είχε θέση ο Ερντογάν, ο οποίος είχε πει πως η ‘Αγκυρα θα στηρίξει μόνο εάν το ΝΑΤΟ χαρακτηρίσει «τρομοκράτες» τους Κούρδους της Συρίας (YPG)

Ads

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι αποφάσισε να στηρίξει το σχέδιο, αφού ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας ζήτησαν την υποστήριξη της Τουρκίας.

«Όλοι μας κάλεσαν και μας ζήτησαν να στηρίξουμε το σχέδιο. Έπειτα από συνομιλίες με τους συναδέλφους μου, είπαμε ναι, αλλά δεν πρέπει να μας εγκαταλείψετε στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», σημείωσε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Ο τρόπος στήριξης της Συμμαχίας στην Τουρκία δεν έχει διασαφηνιστεί. Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ότι ο ορισμός της YPG δεν τέθηκε επί τάπητος.

Ads

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ζήτησε από τους συμμάχους – Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία – να χρηματοδοτήσουν το σχέδιό του για μετεγκατάσταση Σύριων προσφύγων στην «ασφαλή ζώνη» της βόρειας Συρίας. Ένας από τους συμμάχους δεσμεύτηκε να στηρίξει την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. Ανακοίνωσε ωστόσο ότι οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν και να συζητήσουν εκ νέου για το θέμα αυτό τον Φεβρουάριο, στην Κωνσταντινούπολη. 

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα «παζάρια» της Τουρκίας με όλους και ταυτόχρονα, είναι πιθανό να της δημιουργήσουν προβλήματα, δεδομένου ότι, αυτό που θεωρεί το ΝΑΤΟ ως «ασφάλεια» στην Ανατολική Ευρώπη, η Ρωσία – η οποία αυτή την περίοδο έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα – το βλέπει ως ευθεία εχθρική κίνηση εναντίον της. Και μπορεί ο Ερντογάν να πήρε ως αντάλλαγμα για τη στήριξη στο ΝΑΤΟ, χρήματα για τους πρόσφυγες, πλην όμως, την ίδια ώρα, ο τουρκικός στρατός κάνει κοινές περιπολίες με τον ρωσικό στη Συρία και αγοράζει όπλα από τη Μόσχα. Για πόσο ο Τούρκος πρόεδρος θα είναι «φίλος» με τον Πούτιν στη Μέση Ανατολή και «εχθρός» του στη Βαλτική;