Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Al Jazeera, δήλωσε πως ενδεχομένως να υπάρχει εμπλοκή και ξένων χωρών στην απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ads

Ο Ερντογάν, ερωτηθείς για το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, είπε πως δεν αποφασίζει μόνος αλλά «ο κόσμος το ζητεί». Πρόσθεσε επίσης ότι το κοινοβούλιο θα λάβει την τελική απόφαση, την οποία εκείνος θα κυρώσει.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι πραξικοπηματίες αποτελούν μια μειοψηφία στις ένοπλες δυνάμεις, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια μειονότητα των ενόπλων δυνάμεων. Η τρομοκρατική οργάνωση επιχείρησε να κάνει τη μειονότητα να κυριαρχήσει ενάντια στην πλειοψηφία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές για τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, παραδεχόμενος πως υπήρξε αδυναμία στη λειτουργία τους. Μάλιστα όπως ανέφερε ο ίδιος ενημερώθηκε για την απόπειρα πραξικοπήματος από τον γαμπρό του και υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Κατηγορώντας τον Φετουλάχ Γκιουλέν για την ενορχήστρωση του πραξικοπήματος, σημείωσε πως η μάχη κατά της «τρομοκρατικής του οργάνωσης», όπως χαρακτηρίζει το κίνημα «Χιζμέτ» του Γκιουλέν, δεν έχει ολοκληρωθεί. Όπως είπε έχουν συλληφθεί αρκετοί «αλλά δεν έχουμε ακόμη τελειώσει».

Για τις ΗΠΑ και το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια από το 1999, είπε πως «θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών και αυτό δεν μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο». «Εάν όμως οι ΗΠΑ δεν εκδώσουν τον Γκιουλέν, θα είναι μεγάλο λάθος, θα τους δώσουμε όλα τα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις μαζικές εκκαθαρίσεις και τις κατηγορίες πως λειτουργεί αυταρχικά καταπατώντας το κράτος δικαίου, ο Ερντογάν, απαντώντας, υποστήριξε πως «θα παραμείνουμε εντός του του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό».