«Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από την ειρήνη στις θάλασσες μας. Αν δεν θέλουν ειρήνη, θα εφαρμόσουμε διαφορετικές πολιτικές. Δεν θέλουμε εμπόδια στο δρόμο μας. Ας δώσει το Αιγαίο σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της παγκόσμιας θάλασσας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, από τα κατεχόμενα, την Δευτέρα.

Ads

«Όσοι επιδίδονται σε ανούσιες εξοπλιστικές δραστηριότητες, που επηρεάζουν τις ισορροπίες στο νησί και στην περιοχή, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους το ρίσκο που παίρνουν», ανέφερε, σε μια έμμεση, πλην σαφή αναφορά στην Ελλάδα. 

Ο Ερντογάν επέμεινε στην «λύση» των δύο κρατών για το Κυπριακό, λέγοντας ότι δεν θα χάσουν άλλα 50 χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τις μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων.

Ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε το όραμά του για λύση στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών και εφόσον επιβεβαιωθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960 – όπως είπε – μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ads

Ο Ερντογάν είπε ότι προτεραιότητά τους είναι η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος που θα λύσει το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης και ευχήθηκε όπως σύντομα ξεκινήσει η οικοδόμηση 1.190 περίπου κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή της Δερύνειας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ερντογάν είπε ότι είναι παράδοση ο Τούρκος πρόεδρος να μεταβαίνει στο πρώτο ταξίδι εκτός Τουρκίας μετά την εκλογή του, στο ψευδοκράτος και αυτός τήρησε αυτή την παράδοση, ενώ από τα κατεχόμενα θα μεταβεί κατευθείαν στο Αζερμπαϊτζάν όπου θα έχει κι εκεί συναντήσεις, θα διανυκτερεύσει στο Μπακού και αύριο θα επιστρέψει στην Άγκυρα.