Στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την πολιτική ζωή στην Τουρκία βρίσκεται την Τρίτη ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από τη δημοσίευση καταγεγραμμένης τηλεφωνικής συνομιλίας που τον εμπλέκει άμεσα. Η αυθεντικότητα της καταγραφής δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ ο ίδιος καταγγέλλει ότι είναι κατασκευασμένη. Η τουρκική αντιπολίτευση τον καλεί να εγκαταλείψει την εξουσία. Στο μεταξύ, εκτοξεύοντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση επιχείρησε η τουρκική αστυνομία να διαλύσει συγκέντρωση αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίοι διαδήλωναν εναντίον της κυβέρνησης σε πανεπιστήμιο της Άγκυρας, με την ευκαιρία των εγκαινίων αυτοκινητοδρόμου στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ads

«Κυβέρνηση παραιτήσου» και «Ταγίπ Ερντογάν, κλέφτη!» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, στην πλειονότητά τους φοιτητές. Το πλήθος διαδήλωνε σε δρόμο εντός του συγκροτήματος του πανεπιστημίου, στήνοντας μάλιστα και αυτοσχέδιο οδόφραγμα.

Η τηλεφωνική συνομιλία και οι αντιδράσεις

«Η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση», δήλωσε ο Χαλούκ Κοτς, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί αμέσως», πρόσθεσε.

Ads

Νωρίτερα, είχε δημοσιευθεί στο YouTube μία τηλεφωνική καταγραφή στην οποία φέρονται να συνομιλούν ο Ερντογάν και ο πρωτότοκος γιός του Μπιλάλ και να αναφέρουν τρόπους για να εξαφανίσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς, που σαρώνει την τουρκική ηγεσία από τις 17 του περασμένου Δεκεμβρίου. Στη συνομιλία, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, ο Ερντογάν ζητεί από τον γιό του να συγκεντρώσει τα άλλα μέλη της οικογένειας για να εξαφανίσουν αμέσως πολλά εκατομμύρια ευρώ και δολάρια που είναι κρυμμένα σε κατοικίες οικείων προσώπων.

Ερντογάν: Ανήθικο προϊόν μοντάζ

Το βράδυ της Δευτέρας, με ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο κατήγγειλε το «ανήθικο προϊόν ενός μοντάζ» και απείλησε με διώξεις τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Μιλώντας την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση ο Ερντογάν πως «βλέπουν ότι δεν τα καταφέρνουν στην κάλπη και ούτε γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα και έτσι στηρίζουν τις ελπίδες τους στο δόλωμα που έρχεται υπερατλαντικά». Η διαρροή της συνομιλίας είναι, σύμφωνα με τον Ερντογάν, έργο του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος από το 1999 βρίσκεται στις ΗΠΑ. Εξ ου και η αναφορά του Ερντογάν σε «υπερατλαντικό» δόλωμα.

«Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να μην μπορούμε να δώσουμε λογαριασμό, αλλά δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Θα παραβλέψουμε μέχρι την 30ή Μαρτίου όλα αυτά τα προϊόντα μοντάζ», ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η επίθεση αυτή δεν γίνεται εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του αρχηγού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της».

Αντιπολίτευση: Να φύγει ή να παραιτηθεί

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε στην υπόθεση της τηλεφωνικής συνομιλίας που φέρεται να είχε ο Ερντογάν με τον γιο του στις 17 Δεκεμβρίου 2013. Όπως είπε ο Κιλιτσνάρογλου, «η συνομιλία είναι αληθινή όσο αληθινό είναι το όρος Αραράτ», ενώ υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Ερντογάν ότι αυτοί που κάνουν υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών «παρακολουθούσαν ακόμη και τις απόρρητες γραμμές» τόνισε ότι «οι γραμμές αυτές δεν σου δόθηκαν για να συγκαλύπτεις τη διαφθορά».

«Η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμότητα. Κλείνουν το κανάλι της βουλής όταν συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης. Δηλαδή ο πρωθυπουργός κλέβει κι εμείς δεν θα μπορούμε να το λέμε», τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κανάλι της τουρκικής βουλής και τα τουρκικά ειδησεογραφικά κανάλια, ειδικά τις τελευταίες μέρες διακόπτουν συχνά την απευθείας μετάδοση των ομιλιών τόσο του Κιλιτσντάρογλου, όσο και του ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Αυτό συνέβη και τη Δευτέρα.

«Υπάρχει ένας άνθρωπος που παρεμβαίνει προσωπικά στα μέσα ενημέρωσης για να συγκαλύψει τις κλοπές που κάνει» είπε ο Κιλιτσντάρογλου, τονίζοντας ότι «τις επόμενες μέρες μπορεί να γίνουν και άλλες αποκαλύψεις. Γι’ αυτό εγώ θα συμβούλευα στον πρωθυπουργό ή να πάρει το ελικόπτερο και να φύγει ή να παραιτηθεί».

Η ηχογραφημένη συνομιλία προκάλεσε αναταραχή όλη τη νύχτα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μερικές ώρες μετά τις αποκαλύψεις δύο φιλοκυβερνητικών εφημερίδων που κατηγορούν εισαγγελείς προσκείμενους στην αδελφότητα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι υπέκλεπταν τηλεφωνικές συνομιλίες χιλιάδων προσώπων, μεταξύ τους και ο Ερντογάν.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός κατηγορεί την οργάνωση του Γκιουλέν ότι χειραγωγεί τις έρευνες κατά της διαφθοράς που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο μιας συνωμοσίας, στόχος της οποίας είναι η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και τις προεδρικές του Αυγούστου.