Οι βιασμοί και, γενικότερα η βία, κατά των γυναικών αποτελεί «πολεμικό εργαλείο» για τους υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη Μουαμαρ Καντάφι, σύμφωνα με κατηγορίες που εξήγγειλε εναντίον του η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Ads

Η αμερικανίδα υπουργός δήλωσε πως «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα αυτές τις τακτικές», ενώ ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο – Οκάμπο είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα πως υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Καντάφι τροφοδοτεί τους στρατιώτες του με χάπια τύπου viagra, ώστε να προβαίνουν στις απάνθρωπες πρακτικές τους ενάντια στις γυναίκες.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για βιασμούς σε μεγάλη κλίμακα στη Λιβύη», συνεχίζει η Κλίντον, υπογραμμίζοντας ότι πολλές «θαρραλέες γυναίκες κατέθεσαν μαρτυρίες για τη φρικτή βία της οποίας υπήρξαν θύματα». «Μια λεπτομερής έρευνα για το θέμα αυτό είναι απαραίτητη για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δράστες αυτών των πράξεων», υπογραμμίζει.

«Ανησυχούμε επίσης για τις πιθανές σεξουαλικές βιαιότητες στις οποίες καταφεύγουν κυβερνήσεις για να εκφοβίσουν και να τιμωρήσουν αυτούς που διαδηλώνουν για να πετύχουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», αναφέρει η Κλίντον, χωρίς να διευκρινίσει για ποιές χώρες πρόκειται.

Ads

«Βιασμοί, σωματικοί εκφοβισμοί, σεξουαλικές παρενοχλήσεις ακόμη και λεγόμενα ‘τεστ παρθενίας’ έλαβαν χώρα σε χώρες της περιοχής», προσθέτει η υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας τις πράξεις αυτές «κατάφωρα κρούσματα παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» και «αντίθετες στις δημοκρατικές προσδοκίες» των κατοίκων αυτών των χωρών.

Στο μεταξύ, νέες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα μετά το μεσημέρι στο κέντρο της Τρίπολης, προπυργίου του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, έπειτα από τις εκρήξεις οι οποίες είχαν ακουστεί το πρωί, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου πριν από λίγο.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν περίπου στις 12:15 τοπική ώρα (13:15 ώρα Ελλάδας)·ακολούθησε άλλη μια ακόμα ισχυρότερη έκρηξη μερικά λεπτά αργότερα. Δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να διακριβωθεί ποιοι ήταν οι στόχοι, σύμφωνα με τον ίδιο δημοσιογράφο.