Ads

Ομάδα έρευνας συγκρότησε η ινδική κυβέρνηση προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους Βoeing 737-800 της Αir India κατά την προσγείωσή του στη Μανγκαλόρ της Νότιας Ινδίας τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα των τελευταίων 10 ετών στην Ινδία κόστισε τη ζωή σε 158 άτομα από τους 166 επιβαίνοντες. Οχτώ άτομα σώθηκαν.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων επιβατών, το αεροσκάφος «ακούμπησε» χωρίς προβλήματα τον διάδρομο προσγείωσης, όταν ξαφνικά ακούστηκε ένα κρότος, η άτρακτος χτύπησε σε δέντρα, έσπασε στα δύο και τυλίχτηκε στις φλόγες. Το αεροσκάφος προερχόταν από το Ντουμπάι και όλοι οι επιβάτες του ήταν Ινδοί πολίτες.

«Το αεροπλάνο είχε ήδη προσγειωθεί- υπήρχε βροχή αλλά όχι έντονη-, αλλά ξέφυγε από τον διάδρομο προσγείωσης» δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας Μοχιουντίν Μπάβα . «Έπειτα από αυτό τυλίχτηκε στις φλόγες. Χωρικοί, όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί, έσπευσαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης».

Ads

Το μαύρο κουτί έχει ήδη ανευρεθεί και πρόκειται να εξεταστεί από εμπειρογνώμονες. Ο επικεφαλής του αεροδρομίου δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμός πως «δεν υπήρξε καμία ένδειξη κινδύνου από τον πιλότο. Αυτό σημαίνει ότι κατά την επικοινωνία του πιλότου με το αεροδρόμιο δεν αναφέρθηκε κάποιο πρόβλημα».

Ωστόσο, αρκετοί πιθανολογούν ότι το τραγικό δυστύχημα οφείλεται στην επικινδυνότητα του συγκεκριμένου αεροδρομίου, στην πιθανή απειρία των χειριστών του αεροσκάφους και στην ελαφριά βροχή που έπεφτε την ώρα του δυστυχήματος.

Ο Ινδός υπουργός πολιτικής αεροπορίας Praful Patel δήλωσε ότι «από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πως το αεροσκάφος άγγιξε το έδαφος αλλά δεν μπόρεσε να μείνει στον χώρο του διαδρόμου». Ο ίδιος πάντως περιέγραψε τον πιλότο, σερβικής καταγωγής, ως πολύ έμπειρο που έχει συμπληρώσει 10.000 ώρες της πτήσης.