Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η αστυνομία του Μαρόκου μετά τη χθεσινή βομβιστική επίθεση σε καφετέρια, που προκάλεσε το θάνατο 16 ανθρώπων, 11 εκ των οποίων αλλοδαποί, στην καρδιά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Ads

Ο απολογισμός των νεκρών ανέβηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς δύο θύματα υπέκυψαν στα τραύματά τους. Οκτώ από τους έντεκα αλλοδαπούς νεκρούς φέρονται να είναι Γάλλοι, ένας Ολλανδός και ένας Ισραηλινός. Άλλοι περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση που έγινε χθες το μεσημέρι στο ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες καφέ Argana, στην πλατεία Τζαμαά Ελ Φνα.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την εκδοχή της επίθεσης αυτοκτονίας. «Δεν μπορώ να πω αν ήταν καμικάζι» ο δράστης της επίθεσης, τόνισε. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση στο βορειοαφρικανικό βασίλειο, μετά τις επιθέσεις ισλαμιστών στην Καζαμπλάνκα το 2003, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 45 άνθρωποι. Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΙΣΤ’ διέταξε αμέσως τη διενέργεια έρευνας.

Ο υπουργός Ενημέρωσης Χαλίντ Νασιρί δήλωσε ότι η επίθεση ήταν μια «τρομοκρατική ενέργεια». «Το Μαρόκο αντιμετωπίζει τις ίδιες απειλές που αντιμετώπιζε το 2003 και θα αντεπεξέλθει με αμείωτη προσπάθεια». Το Ραμπάτ, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Μαδρίτη, η Ουάσινγκτον, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως και ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Μπακ Κι Μουν καταδίκασαν απερίφραστα την «τρομοκρατική» και «απεχθή».

Ads

Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση, επαναλαμβάνοντας ότι «η τρομοκρατία σε κάθε μορφή και εκδήλωσή της συνιστά μια από τις μεγαλύτερες απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος από την επίθεση.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πρόσφερε την «πλήρη στήριξη» των ΗΠΑ στο Ραμπάτ για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε «συγκλονισμένος» από την επίθεση.