Πόσα κερδίζουν οι βουλευτές σε κάθε κράτος – μέλος της ΕΕ; Και τι σχέση έχει ο μισθός τους με το μέσο εισόδημα των πολιτών της χώρας που υπηρετούν; Πρόκειται για ερωτήσεις των οποίων οι απαντήσεις έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι κάποια κράτη πληρώνουν τους βουλευτές τους ακόμη και δέκα φορές περισσότερο από άλλα.
Οι Έλληνες βουλευτές κερδίζουν σχεδόν τα τριπλάσια σε σχέση με τον μέσο μισθό στη χώρα, μια αναλογία που είναι πολύ κοντά στον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρωταθλητές είναι πάντως οι Ιταλοί καθώς ο κάθε Ιταλός βουλευτής λαμβάνει ετήσιο εισόδημα πάνω από 167.000 ευρώ τον χρόνο, ένα ποσό που είναι περισσότερο από πέντε φορές πάνω από το μέσο ετήσιο εισόδημα στην χώρα, με βάση τα στοιχεία του 2010.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάζει μια μεγάλη έρευνα του euronews για τους βουλευτικούς μισθούς ανά την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η έρευνα έχει γίνει με βάση στοιχεία του 2010. Δείτε τον πίνακα με τους βουλευτικούς μισθούς στην ΕΕ:
Σε μόλις άλλες δύο χώρες εμφανίζονται τα μέλη του Κοινοβουλίου να λαμβάνουν περίπου 100.000 ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για την Αυστρία (120.000 ευρώ) και την Γερμανία (λίγο κάτω από 110.000 ευρώ). Ο μισθός των βουλευτών και στις δύο αυτές χώρες είναι περίπου τριπλάσιος σε σχέση με τον μέσο μισθό του Γερμανού πολίτη, δηλαδή κοντά στον πανευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε τρεις μόνο χώρες ο μισθός του βουλευτή είναι τετραπλάσιος ή μεγαλύτερος από τον μέσο μισθό της χώρας. Πέρα από την Ιταλία, όπου η αναλογία φτάνει το 5,3 προς ένα, η Λιθουανία βρίσκεται στο 4,3/1 και η Εσθονία ακριβώς στο 4/1.
Τέταρτη κατά σειρά χώρα με βάση αυτήν την διάκριση, είναι η Βουλγαρία. Στην βαλκανική αυτή χώρα, τα 16.318 ευρώ που λαμβάνει ετησίως ο κάθε βουλευτής συνιστούν το μικρότερο ποσό σε όλη την ΕΕ, αλλά συγκριτικά με τον μέσο μισθό της χώρας το εισόδημα αυτό είναι 3,5 φορές μεγαλύτερο.
Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι σε καμία χώρα της ΕΕ δεν λαμβάνουν οι βουλευτές λιγότερα χρήματα σε σχέση με τον μέσο μισθό. Ωστόσο στην Μάλτα το ποσό που κερδίζουν αγγίζει αυτόν τον μέσο μισθό, αφού η αναλογία είναι 1,1 προς 1. Στις πέντε χώρες με την χαμηλότερη αναλογία εισοδήματος βουλευτή / μέσου εισοδήματος είναι και η Κύπρος.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Το κάθε ένα από τα 300 μέλη της Βουλής των Ελλήνων εμφανίζεται να λαμβάνει 68.460 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι 2,7 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο ετήσιο μισθό στην χώρα. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η έρευνα έχει βασιστεί σε στοιχεία του 2010 και από τότε έχουν αλλάξει πολλά στην Ελλάδα. Με τα χρήματά αυτά οι Έλληνες βουλευτές είναι οι 13οι καλύτερα πληρωμένοι σε επίπεδο των 28 κρατών – μελών της ΕΕ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο προαναφερθέν ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης, που ουσιαστικά ανέρχεται στα 5.705 ευρώ το μήνα, δεν περιλαμβάνονται μια σειρά από επιδόματα που λαμβάνουν οι Έλληνες βουλευτές όπως το επίδομα οργάνωσης γραφείου, η οικογενειακή παροχή η ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια και τα έξοδα κίνησης, ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία ανήκει ο κάθε βουλευτής. Έτσι, οι συνολικές τους αποδοχές μπορεί να ανεβαίνουν ως και 2.500 ευρώ το μήνα
Έτσι, σύμφωνα με το Euronews, από μια πιο ενδελεχή μελέτη των στοιχείων που δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο https://diafaneia.hellenicparliament.gr/, όπου αναρτώνται οι σχετικές με τον προϋπολογισμό της Βουλής αποφάσεις, οι συνολικές αποδοχές μπορεί να ξεπεράσουν τα 8.000 ευρώ και μάλιστα χωρίς να περιλαμβάνονται οι συμμετοχές σε επιτροπές της Βουλής, που ανεβάζουν και άλλο τα συνολικά ποσά που τελικά λαμβάνουν οι Έλληνες βουλευτές.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >