Επικίνδυνες και απαγορευμένες χημικές ουσίες ανιχνεύθηκαν στο έξι τοις εκατό των καλλυντικών προϊόντων που ελέγχθηκαν σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με νέα έρευνα που έδωσε στην δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (European Chemicals Agency-ECHA).
Ο οργανισμός εντόπισε 285 προϊόντα που περιείχαν χημικές ουσίες απαγορευμένες από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς λόγω των κινδύνων που ενέχουν για την υγεία και το περιβάλλον, μετά από εκτενή επιθεώρηση σε σχεδόν 4.500 καλλυντικά είδη στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, την Ιταλία, το Λιχτενστάιν, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία, μεταξύ Νοεμβρίου 2023 και Απριλίου 2024.
Πολλές από τις απαγορευμένες ενώσεις που εντοπίστηκαν ανήκουν στις υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), οι οποίες και αυτές περιλαμβάνουν πάνω από 4.700 χημικές ουσίες.
Τι είναι τα PFAS
Τα PFAS αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον, και είναι γνωστές και ως «παντοτινά χημικά» – καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς.
Περαιτέρω, οι ουσίες «έχουν αναγνωριστεί ως ανθεκτικοί οργανικοί ρύποι ή, βιοσυσσωρευτικοί και τοξικοί που επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον», σύμφωνα με ανακοίνωση του ECHA.
Για παράδειγμα, η διμεθικόνη perfluorononyl, που βρίσκεται σε ορισμένα eyeliners και lipliners, μπορεί να αποικοδομηθεί σε PFOA, η οποία είναι γνωστό ότι παραμένει στο περιβάλλον και είναι ύποπτη για την πρόκληση καρκίνου.
Το κυκλοτετρασιλοξάνιο (D4), που ανιχνεύεται σε μαλακτικά μαλλιών και μάσκες, συνδέεται επίσης με προβλήματα γονιμότητας, δήλωσε ο οργανισμός.
«Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ουσίες που υπόκεινται σε περιορισμούς βρέθηκαν σε διαφορετικούς τύπους καλλυντικών προϊόντων, από διάφορους πωλητές και σε όλες τις κατηγορίες τιμών», αναφέρει η ανακοίνωση, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να εξετάζουν τους καταλόγους συστατικών, τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος.
Οι εν λόγω χημικές ουσίες απαγορεύτηκαν βάσει των κανονισμών REACH, ενός νόμου της ΕΕ για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, και της Σύμβασης της Στοκχόλμης για τους έμμονους οργανικούς ρύπους (POPs).
Ο REACH είναι ένας ευρωπαϊκός κανονισμός και αποτελεί ακρωνύμιο για την Καταχώριση, την Αξιολόγηση, την Αδειοδότηση και τον Περιορισμό των Χημικών Προϊόντων (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals).
Μετά τις επιθεωρήσεις, οι αρχές δρομολόγησαν μέτρα για την απομάκρυνση των μη συμμορφούμενων προϊόντων από την αγορά.
Μια έρευνα με επικεφαλής το γαλλικό μέσο ενημέρωσης Vert, το οποίο ασχολείται με το περιβάλλον, ανέφερε πριν από μερικές εβδομάδες ότι καλλυντικά της Sephora και της ιταλικής μάρκας Kiko περιείχαν PFAS.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >