Δικαστική έρευνα σε βάρος του Τζορτζ Μπους ζητά η Διεθνής Αμνηστία από την αμερικανική Δικαιοσύνη, ώστε να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται κατηγορίες για έγκριση βασανιστηρίων μετά τις αναφορές του τέως Αμερικανού προέδρου στα απομνημονεύματά του ότι έδωσε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή εικονικών πνιγμών.

Ads

Στο Decision Points ο Τζ.Μπους είχε αναφέρει ότι ενέκρινε χωρίς δεύτερη σκέψη «εικονικό πνιγμό» από τη CIA για δύο υπόπτους, επιμένοντας όμως πως το νομικό του επιτελείο τον είχε επιβεβαιώσει πως η συγκεκριμένη τεχνική δεν συνιστά βασανιστήριο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η ομολογία του Μπους, επαρκεί και η διεθνής νομοθεσία υποχρεώνει τις αμερικανικές Αρχές να ξεκινήσουν έρευνα. Η διεθνής αμνηστία υποστηρίζει ότι οι δυο ύποπτοι για τους οποίους ο ίδιος ο Μπους ενέκρινε εικονικό πνιγμό μεταφέρθηκαν αργότερα στο Γκουαντάναμο, όπου υπέστησαν κι άλλα βασανιστήρια.

Στον εικονικό πνιγμό, οι ανακριτές καλύπτουν με πετσέτα ή κουκούλα το κεφάλι του υπόπτου, τον ξαπλώνουν σε κεκλιμένη επιφάνεια με το κεφάλι προς το έδαφος και του ρίχνουν με δύναμη σταθερή ποσότητα νερού. Η αίσθηση που έχει ο ύποπτος είναι ότι πνίγεται πραγματικά.

Ads

Η «εξαιρετικά αποδοτική» τεχνική ανάκρισης, υποστηρίζει ο τέως πρόεδρος, αν και ακραία δεν ήταν παράνομη καθώς δεν προξενούσε σωματική βλάβη ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, απέτρεψε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.

«Αρρωσταίνω στη σκέψη πως δεν βρήκαμε όπλα μαζικής καταστροφής»

Στην αυτοβιογραφία του «Decision Points»που κυκλοφόρησε χθες, 9 Νοεμβρίο, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται αποκαλυπτικός σχετικά με τις αποφάσεις που πήρε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ενώ παραδέχεται ότι ακόμη αισθάνεται δυσφορία όταν σκέφτεται την αποτυχία τους στο Ιράκ να βρουν τα όπλα μαζικής καταστροφής, για τα οποία άλλωστε οι ΗΠΑ εισέβαλλαν στη χώρα.

«Κανείς δεν ήταν πιο σοκαρισμένος και θυμωμένος από μένα όταν δε βρήκαμε τα όπλα» υποστηρίζει και δηλώνει χαρακτηριστικά «Είχα μία αίσθηση ναυτίας κάθε φορά που το σκεφτόμουν. Ακόμα εχω.» Ωστόσο υπερασπίζεται την απόφασή του να εισβάλλει στο Ιράκ και δε φαίνεται μετανιωμένος για την εκτέλεση του πρώην Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν. Αντιθέτως μάλιστα ισχυρίζεται ότι ο ιρακινός λαός είναι πολύ καλύτερα χωρίς τον «ανθρωποκτόνο δικτάτορα» που δρομολογούσε την κατασκευή βιολογικών και χημικών όπλων – που ωστόσο δεν εντοπίστηκαν.

Ο Μπους, σε συνέντευξή του στους Times, δεν δίστασε ακόμα και να υπερασπιστεί τον εικονικό πνιγµό, τον οποίο ονόµασε «ενισχυµένη τεχνική ανάκρισης και όχι βασανιστήρια», υποστηρίζοντας πως «Υποβάλλαµε τρία άτοµα σε εικονικό πνιγµό και πιστεύω ότι αυτή η απόφασή µου έσωσε ζωές». «Εσείς το διατάξατε;» ρώτησε ο διευθυντής των «Times» Τζέιµς Χάρντινγκ. «∆ιάολε, ναι», αποκρίθηκε ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στην αυτοβιογραφία του μάλιστα, αναφέρει για το θέμα των βασανιστήριων σε κρατούμενους: «Ενέκρινα τη χρήση αυτών των τεχνικών ανάκρισης και αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσµατικές καθώς ο Ζουµπάιντα και άλλοι όπως ο εγκέφαλος της 11ης Σεπτεµβρίου Χαλίντ Σεΐχ Μοχάµεντ µάς έδωσαν πολύτιµες πληροφορίες µεταξύ των οποίων και για άλλες επιθέσεις στις ΗΠΑ µε άνθρακα και βιολογικά όπλα. Από τους χιλιάδες τροµοκράτες που έχουµε συλλάβει τα τελευταία δέκα χρόνια, περίπου 100 τέθηκαν στο πρόγραµµα της CIA και το1/3 αυτών υποβλήθηκαν σε ενισχυµένες τεχνικές ανάκρισης. Μόνο τρεις υπέστησαν εικονικό πνιγµό. Οι αποκαλύψεις των κρατουµένων περιέχουν περισσότερες από τις µισές πληροφορίες απ’ όσες γνώριζε η CIA για την Αλ Κάιντα. Οι ανακρίσεις τους βοήθησαν να διαλύσουµε σχέδια για επιθέσεις σε αµερικανικές στρατιωτικές και διπλωµατικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό, στο αεροδρόµιο του Χίθροου και στο Κάναρι Ουόρφ του Λονδίνου, καθώς και σε πολλούς στόχους στο έδαφος των Ηνωµένων Πολιτειών».

Στη συνέντευξή του ο Μπους αρνήθηκε επίσης να ζητήσει συγγνώµη από τους Αµερικανούς πολίτες που τους οδήγησε στον πόλεµο. «Αυτό θα σήµαινε ότι επρόκειτο για µια κακή απόφαση. Και δεν πιστεύω ότι ήταν κακή», γράφει στο βιβλίο του, ενώ υποστηρίζει επίσης ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις του Ισραήλ το 2007 για βοµβαρδισµό της Συρίας.

Όσο για τις σχέσεις του με τον υπουργό Αμύνης Dick Cheney, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σκεφτόταν πολύ σοβαρά να προβεί σε αντικατάστασή του κατά την εκστρατεία της δεύτερης επανεκλογής του το 2004. Αυτό γιατί ο υπουργός, από τους κύριους υποστηρικτές του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, αντιμετωπιζόταν από τους πολίτες ο ίδιος ως τρομοκράτης και θεωρούνταν ως το άτομο που κινούσε τα νήματα στο Λευκό Οίκο. Διατείνεται ότι η απόφασή του να τον κρατήσει τελικά βασίστηκε στο γεγονός ότι χρειαζόταν ένα πρόσωπο να κάνει «τη βρωμοδουλειά» και να επωμιστεί το βάρος τέτοιων ευθυνών, «και αυτό ακριβώς έκανε».

Ο 64χρονος σήμερα πρώην πρόεδρος παραδέχεται τα λάθη του στο χειρισμό των καταστάσεων μετά τον τυφώνα Κατρίνα, επίσης ότι κατά το τέλος της προεδρίας του κλιμακώθηκε η οικονομική κρίση, ενώ αναφέρεται με λεπτομέρειες σε 14 σημαντικά γεγονότα της ζωής και της προεδρίας του όπως η απόφασή του να σταματήσει το ποτό ή οι αποφάσεις που έλαβε μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Παραδόξως ούτε μία αναφορά δε γίνεται στον νυν πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ «Όποια και να ‘ναι η ετυμηγορία για την προεδρία μου, με ανακουφίζει το γεγονός ότι δε θα είμαι κοντά για να τη ακούσω» γράφει ο Τζωρτζ Μπους.