Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία δημοσκόπησης που διενήργησε το γαλλικό ινστιτούτο OpinionWay, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν επτά στους δέκα Ευρωπαίους (67%) θεωρούν ότι οι γυναίκες δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες για να γίνουν επιστήμονες υψηλού επιπέδου.

Ads

Παράλληλα, το ίδιο ποσοστό γυναικών (66%) και ανδρών (67%) έχει την άποψη αυτή, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Αντίθετα, μόλις το 33% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν λείπει τίποτε από τις γυναίκες για να πετύχουν στις επιστήμες.

«Οι προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών επιμένουν», υπογράμμισε ο Ιγκ Καζνάβ, πρόεδρος του OpinionWay.

Ads

Ως οι πλέον προκατειλημμένοι έναντι των γυναικών εμφανίζονται οι Γερμανοί, αφού σε μεγαλύτερο ποσοστό (71%) πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν έχουν την ικανότητα να φθάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο στις θετικές επιστήμες. Ακολουθούν οι Ιταλοί (70%), οι Γάλλοι και οι Βρετανοί (64%), ενώ στους Ισπανούς το ποσοστό είναι 63%.

Τι λείπει λοιπόν από τις γυναίκες για να επιτύχουν να γίνουν επιστήμονες υψηλού επιπέδου; Η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, σύμφωνα με το 25% των ερωτηθέντων, η επαγγελματική δικτύωση (21%), το πνεύμα ανταγωνισμού (19%), η φιλοδοξία (15%), το ενδιαφέρον για τις επιστήμες (12%).

Ωστόσο το 11% πιστεύει επίσης ότι οι γυναίκες δεν έχουν επιμονή, το 9% ορθολογική σκέψη, το 8% πρακτικό μυαλό, το 7% αυστηρότητα, το 7% επιστημονική ικανότητα…( οι ερωτηθέντες μπορούσαν να δώσουν αρκετές απαντήσεις).

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις το 10% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι θετικές επιστήμες είναι ο τομέας που οι γυναίκες έχουν τις περισσότερες ικανότητες. Οι τομείς που ταιριάζουν καλύτερα στις γυναίκες είναι τα κοινωνικά επαγγέλματα για το 38% των ερωτηθέντων, η επικοινωνία (20%), οι γλώσσες (13%).

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι θέλουν να υπάρξει πρόοδος στην κατάσταση των γυναικών στις θετικές επιστήμες. «Έχουν τη βούληση να υπάρξει εξέλιξη», είπε ο Καζνάβ. Το μόλις 3% των βραβείων Νόμπελ που έχει απονεμηθεί σε γυναίκες μετά τη καθιέρωση του θεσμού αυτού το 1901 θεωρείται «πολύ χαμηλό» για το 66% των Ευρωπαίων.

Το 63% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα ήταν καλό μελλοντικά ίσος αριθμός γυναικών και ανδρών να λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ. Η μελέτη του ινστιτούτου OpinionWay διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.032 ενηλίκων (περίπου 1.000 ανά χώρα), αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού των χωρών αυτών από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου.