Έρευνα για παραβίαση της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος διενεργείται σε βάρος του προέδρου της τράπεζας του Βατικανού. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, 23 εκατομμύρια ευρώ της τράπεζας κατασχέθηκαν.

Ads

Από την πλευρά του το Βατικανό εξέφρασε την «αμηχανία» και την «έκπληξή» του μετά την ανακοίνωση της έρευνας.

Αντικείμενο έρευνας στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής αποτελεί επίσης ένας άλλος υπεύθυνος της τράπεζας, διευκρίνισε το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δικαστικές πηγές.

Οι δύο άνδρες είναι ύποπτοι ότι δεν σεβάστηκαν ρήτρα ενός νέου ιταλικού νόμου περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος του 2007, η οποία καθιστά υποχρεωτική την αναφορά του ονόματος αυτού που δίδει την εντολή για οποιαδήποτε χρηματοπιστωτική συναλλαγή, όπως και την αναφορά του σκοπού της και του είδους της.

Ads

Ως εκ τούτου, οι δύο υπεύθυνοι της τράπεζας δεν είναι ύποπτοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά για παραλείψεις που αφορούν τα πρόσωπα που έκαναν τις συναλλαγές.

Η οικονομική αστυνομία κατάσχεσε επίσης για προληπτικούς λόγους 23 εκατομμύρια ευρώ της τράπεζας του Βατικανού, τα οποία είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό μιας άλλης τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα του Βατικανού είχε και παλαιότερα εμπλακεί το 1982 σε μεγάλο σκάνδαλο που αφορούσε στην απάτη της χρεοκοπίας της Banco Ambrosiano, της μεγαλύτερης τότε ιδιωτικής τράπεζας της Ιταλίας.