«Nα αναλάβει δράση» η Κομισιόν εναντίον της «δεσπόζουσας θέσης που βλάπτει τον ανταγωνισμό» των οίκων της αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ζήτησε σήμερα ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς.

Ads

 
Η Ευρωπαϊκή Αρχή των χρηματαγορών (ESMA) με την ιδιότητά της να είναι η υπεύθυνη για την καταχώριση των οίκων αξιολόγησης εντός των ορίων της ΕΕ, θα πρέπει «να ερευνήσει για τις πλέον πρόσφατες αξιολογήσεις (των ανωτέρω οίκων) που αφορούν οικονομίες μελών της ΕΕ και κατά πόσον τελικά αυτές συνάδουν με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες», τόνισε στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο κ. Σουλτς.
 
«Εν προκειμένω αυτό που διακυβεύεται, είναι να εκτιμηθεί κατά πόσον παρόμοιες συμπεριφορές [των οίκων αξιολόγησης] ενέχουν παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και συνεπώς κατά πόσον είναι εφικτό να προκύψουν και δικαστικά αιτήματα περί αποζημιώσεων», υπογράμμισε ο κ. Σουλτς στην ίδια επιστολή.
 
«Δεν δυνάμεθα να αποδεχθούμε την συμπεριφορά αυτών των οίκων αξιολόγησης, που μέσω των ΜΜΕ εσχάτως στέλνουν ψευδείς αναγγελίες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που μπορεί να απειλήσουν, αλλά και να καταστρέψουν την εσωτερική μας αγορά», πρόσθεσε.
 
«Εκπλήσσει ότι -κατά σύμπτωση;- δημοσιεύονται προειδοποιήσεις αυτών των οίκων ακριβώς πριν από τα Ευρωπαϊκά συμβούλια, φαίνεται δηλαδή ότι η δημοσιότητα αυτή είναι μελετημένη», επισήμανε ο σημαίνων ευρωβουλευτής.
 
«Κατά την προσωπική άποψή μου», ανέφερε, «δεν πρόκειται για μια σύμπτωση, αλλά και για εσκεμμένη απόφαση αυτών των οίκων, δηλαδή εν μέσω της ταραχώδους γενικής κατάστασης, η πίεση στην ΕΕ να βαίνει αυξανόμενη».