Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών και δήλωσε ότι σκοπεύει να διενεργήσει δική του έρευνα για την αιματηρή επίθεση του στρατού του στα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, με αποτέλεσμα το θάνατο 9 Τούρκων ακτιβιστών. Χθες, το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «Το Ισραήλ είναι δημοκρατικό έθνος, έχει την ικανότητα και το δικαίωμα να κάνει έρευνα για τον εαυτό του και όχι να γίνει το αντικείμενο έρευνας από διεθνή επιτροπή».

Ads

Σε χθεσινή δήλωσή του, ο Ισραηλινός στρατός είπε ότι συγκεντρώνει «εσωτερική ομάδα ειδικών» για να εξετάσουν την επιχείρηση και να «στοιχειοθετήσει μαθήματα από το συμβάν». Τα ευρήματα της έρευνας για την επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με το ανακοινωθέν. Επιπλέον, όπως ενημέρωσε το ισραηλινό κοινοβούλιο από το βήμα της Κνεσσέτ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, και η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα τη δική της επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης, χωρίς να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε προτείνει τη σύσταση επιτροπής με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας και τη συμμετοχή αντιπροσώπων από την Τουρκία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο είχαν καλέσει το Ισραήλ να αποδεχθεί τη διεθνή έρευνα. Τη Δευτέρα, ο γ.γ. των Η.Ε. επανήλθε, ζητώντας «μια αξιόπιστη διεθνή συμμετοχή», χαρακτηρίζοντάς την αποφασιστικής σημασίας για την ταχεία ολοκλήρωση της έρευνας που θα «πρέπει να είναι αμερόληπτη, αξιόπιστη και διαφανής» για τα γεγονότα της 31ης Μαΐου.

Ο Εχούντ Μπαράκ ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ μελετά εναλλακτικούς τρόπους για να συνεχίσει τον αποκλεισμό των ακτών της Γάζας, οι οποίοι θα διαφυλάσσουν ωστόσο ότι οι «ιρανικοί πύραυλοι» δεν θα φτάσουν στα Παλαιστινιακά εδάφη. Ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι οι δυο έρευνες θα διεξαχθούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη και στόχο θα έχουν να διαπιστώσουν αν ο αποκλεισμός της Γάζας και η επιδρομή του Ισραήλ είναι «σύμφωνα με τα στάνταρντ του Διεθνούς Δικαίου». «Θα πάρουμε μαθήματα για το πολιτικό αλλά και το επίπεδο ασφαλείας» είπε.

Ads

Οι δηλώσεις του Ισραήλ έγιναν την ώρα που η Τουρκία ζητούσε εκ νέου διεθνή «διαφανή» έρευνα από τον ΟΗΕ για την ισραηλινή επίθεση στα πλοία των ακτιβιστών, χαρακτηρίζοντάς της παράνομη.

Η «δικαίωση των νεκρών από το πλοίο Mavi Marmara» διά της διεξαγωγής διεθνούς έρευνας για την αιματηρή κατάληξη που είχε η απόβαση σε αυτό των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, καθώς και η άρση του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν «ιστορικό στόχο για την Τουρκία» δήλωσε χτες κατά την έναρξη των διήμερων εργασιών του τουρκο-αραβικού φόρουμ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Εξαρτάται από το Ισραήλ το πώς θα συνεχιστούν οι δεσμοί μας» είπε ο κ. Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι «Το Ισραήλ πρέπει να δεχθεί τις συνέπειες των πράξεών του και να καταστεί υπεύθυνο γι’ αυτές».

Οι εργασίες του φόρουμ συνεχίζονται και σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, των προέδρων Ιράν και Συρίας, καθώς και του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης του Ισραήλ, ζητώντας πάγια την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε από την Τουρκία ότι πρόκειται να αποσταλεί αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα της Γάζας για συνομιλίες με τη Χαμάς. «Ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί απάντηση στην επιδρομή είναι για τις παλαιστινιακές οργανώσεις να συμφιλιωθούν και να αντιταχθούν στο Ισραήλ» είπε ο κ. Αμπάς. Στη Λωρίδα της Γάζας πρόκειται να βρεθεί την προσεχή εβδομάδα και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, στην πρώτη του είδους επίσκεψη γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου στην πολύπαθη Γάζα. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η χώρα του προτίθεται να φέρει ενώπιον του ΟΗΕ το θέμα της διεξαγωγής έρευνας για τη φονική ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου για τη Γάζα. «Δυστυχώς, αυτή η ενέργεια πραγματοποιήθηκε στα διεθνή ύδατα και αυτό αποτελεί μια ακόμη πηγή ανησυχίας. Γι’ αυτό το επεισόδιο πρέπει να αποτελέσει ειδικά αντικείμενο έρευνας» τόνισε ο Πούτιν. Από την πλευρά τους, Γερμανία και Ιταλία υποστήριξαν την εμπλοκή των μεσολαβητών του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή σε μία «διαφανή και ουδέτερη» έρευνα για την επιδρομή των Ισραηλινών.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της αιγυπτιακής κυβέρνησης δήλωσε ότι θα παραμείνει επ’ αόριστον ανοιχτό το μοναδικό πέρασμα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ στα ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ χτες, στρατιώτες επιτέθηκαν σε παλαιστινιακό σκάφος σκότωσαν τέσσερις Παλαιστινίους οι οποίοι φέρονται να ήταν μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Ακσα.

Εν τω μεταξύ, περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την επίθεση των ισραηλινών κομάντος στον «Στόλο της Ελευθερίας», το φορτίο των 10.000 τόνων, που μετέφεραν τα επτά πλοία, δεν έχει φτάσει ακόμη στον προορισμό του, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για το γεγονός αυτό.

Ο ταγματάρχης Γκι Ινμπάρ του ισραηλινού στρατού που είναι αρμόδιος για τις σχετικές επαφές με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους δήλωσε ότι η Χαμάς αρνείται να επιτρέψει στη βοήθεια να περάσει στη Γάζα μέσω των ελεγχόμενων από το Ισραήλ μεθοριακών περασμάτων.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φάουζι Μπαρχούμ, ανταπάντησε ότι το Ισραήλ, το οποίο κατάσχεσε τα αγαθά, θα πρέπει να κατηγορηθεί που δεν έχουν ακόμη φτάσει στον προορισμό τους, επειδή είναι και αυτό που βάζει τους όρους για τη μεταφορά τους.

Διαβάστε επίσης:
«Η στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία με το Ισραήλ είναι άλλο θέμα»