Τη διενέργεια μιας εξαντλητικής και διαφανούς έρευνας για τις βιαιότητες που έπληξαν τη χώρα την περασμένη εβδομάδα ζήτησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα εκατομμύριο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 300.000 πρόσφυγες, θα πληγούν άμεσα ή έμμεσα από τις ταραχές εκεί.

Ads

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 300.000 ίσως έχουν καταφέρει να διασχίσουν τα σύνορα για να γλιτώσουν από τις ταραχές.

Στο μεταξύ, τη διεξαγωγή «ανεξάρτητης έρευνας» για τις εθνοτικές ταραχές στο Κιργιστάν, ζήτησε σήμερα ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Κεντρική και Νότια Ασία Ρόμπερτ Μπλέικ, ο οποίος έκανε λόγο για ανθρωπιστική κρίση στο νότιο Κιργιστάν, μετά την επίσκεψή του σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν.

«Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ουζμπέκων προσφύγων, οι οποίοι εγκατέλειψαν το Κιργιστάν για το Ουζμπεκιστάν, η έρευνα στην Κιργιζία πρέπει να συνοδευτεί από μια έρευνα την οποία θα διενεργήσει ανεξάρτητος οργανισμός», δήλωσε ο Μπλέικ.

Ads

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 192 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 2.000 έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους.