Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης επιδιώκει την έκδοση εντάλματος σύλληψης του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και του γιου του Σαΐφ Αλ-Ισλάμ, καθώς και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, έγινε σήμερα γνωστό. Την ίδια ώρα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών εκτιμά πως οι ώρες του καθεστώτος Καντάφι είναι μετρημένες και πως ο συνταγματάρχης Καντάφι αναζητεί ασφαλές καταφύγιο για να αποσυρθεί. Αμεση πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια από τις πληγείσες πόλεις, ζήτησε από το καθεστώς Καντάφι, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη

Ads

Ο Luis Moreno Ocampo του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης πρόκειται να παραδώσει έναν φάκελο 74 σελίδων με αποδείξεις για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου σε μια επιτροπή τριών δικαστών σήμερα, Δευτέρα. Οι τρεις δικαστές θα αποφασίσουν εάν οι αποδείξεις είναι επαρκώς ισχυρές για να επιβεβαιώσουν τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι «οι ώρες του καθεστώτος (της Λιβύης) είναι μετρημένες», υποστηρίζοντας πως έχει πληροφορίες ότι ένα μέλος του στενού κύκλου του Καντάφι αναζητεί μια «έξοδο» για το συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. «Οι ώρες του λιβυκού καθεστώτος είναι μετρημένες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ιδιωτικού καναλιού Canale 5, και πρόσθεσε: «δεν είναι κάτι που νομίζουμε μόνον εμείς».

Το επιβεβαιώνουν, υποστήριξε, «μηνύματα που φθάνουν από το στενό κύκλο του καθεστώτος». «Ορισμένα (μέλη του κύκλου του Καντάφι) έχουν μιλήσει υπό την κάλυψη (της ανωνυμίας) κι έχουν αρχίσει να λένε ότι ο Καντάφι αναζητεί έναν τρόπο για να φύγει με αξιοπρέπεια», ανέφερε ο κ. Φρατίνι. Σύμφωνα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, ο κύκλος του Καντάφι αναζητεί «έναν προσήκοντα τρόπο για να αποσυρθεί και να εξαφανιστεί για πάντα από την πολιτική σκηνή». «Συνεργαζόμαστε με τον ΟΗΕ για να βρούμε έναν τρόπο πολιτικής εξόδου μέσω του οποίου ο δικτάτορας και η οικογένειά του θα αποχωρήσουν», είπε ο ιταλός ΥΠΕΞ.

Ads

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι στόχος στη Λιβύη είναι «ο άμεσος σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης» που «δε θα είναι μόνο μια κυβέρνηση της Βεγγάζης αλλά ολόκληρης της Λιβύης».

Όσον αφορά τις μαζικές μετακινήσεις προσφύγων από την Υποσαχάρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες διαμέσου των ακτών της Λιβύης, ο Φρατίνι είπε πως η Ρώμη έλαβε διαβεβαιώσεις από το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, όργανο των εξεγερμένων, ότι θα σταματήσουν όταν αυτό αναλάβει την εξουσία.

«Ο πρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου είπε στον (ιταλό) πρόεδρο (Τζόρτζιο) Ναπολιτάνο και τον πρόεδρο (του υπουργικού συμβουλίου, πρωθυπουργό Σίλβιο) Μπερλουσκόνι ότι όταν αναλάβουν την κυβέρνηση ολόκληρης της Λιβύης, οι αφίξεις μεταναστών θα σταματήσουν», δήλωσε ο ιταλός υπουργός.

Είναι «προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας» η συνεργασία προς το σκοπό αυτό με το Συμβούλιο να είναι «ακόμα καλύτερη από ό,τι με τον Καντάφι», πρόσθεσε ο Φρατίνι.

Κατάπαυση του πυρός ζητά το καθεστώς

Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι προτείνει ανακωχή με αντάλλαγμα να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια ώρα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει την έκδοση ενταλμάτων για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη, με πρώτο τον Λίβυο ηγέτη. Χθες, ο πρωθυπουργός του Καντάφι πρότεινε ανακωχή στον απεσταλμένο του ΟΗΕ που επισκέφθηκε τη Λιβύη, καθώς ο πόλεμος με τους αντικαθεστωτικούς εισέρχεται στον τέταρτο μήνα.

Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσαν στον απεσταλμένο του ΟΗΕ Αμπντούλ-Ιλάχ αλ-Χατίμπ ότι είναι «έτοιμοι για συνεργασία», τόνισε ο Μάρτιν Νεζίρκι. Ο ίδιος πάντως δεν ανέφερε τίποτε για κατάπαυση του πυρός από την πλευρά των λιβυκών κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ οι νεκροί από τις συγκρούσεις φτάνουν τους 1.000 από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων, Jana, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Μπαγκντάντι Μαχμούντι δήλωσε στον αλ-Χατίμπ, ότι, το καθεστώς «επιθυμεί άμεση κατάπαυση του πυρός ταυτόχρονα με τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών».

Ο Χατίμπ μετέβη στην Τρίπολη για μια ημέρα και συναντήθηκε με τον Λίβυο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντελάτι Αλ-Ομπέϊντι, αλλά και αρχηγούς των φυλών που στηρίζουν τον Καντάφι. Με τον Λίβυο ηγέτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Νέες ΝΑΤΟϊκές επιδρομές σε προάστιο της Τρίπολης

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε σήμερα νέες επιδρομές σε προάστιο της Τρίπολης, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις ραντάρ, δηλώνουν κάτοικοι του προαστίου Τατζούρα, σε απόσταση 15 χλμ. από τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Μία συστοιχία ραντάρ, που είχε τοποθετηθεί εν μέσω του οικιστικού ιστού της Τατζούρα, καταστράφηκε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι αναφέρουν πως ακούσθηκαν τρεις εκρήξεις. Πιο ανατολικά της τοποθεσίας εκείνης έγιναν αισθητές άλλες τρεις εκρήξεις, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.