Επτά υποψήφιοι – έξι άνδρες και μία γυναίκα – θα κονταροχτυπηθούν αύριο, Κυριακή για το χρίσμα της Κεντροδεξιάς στη Γαλλία. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η γαλλική κεντροδεξιά διοργανώνει προκριματικές εκλογές προκειμένου να αναδείξει τον υποψήφιο του κόμματος για την προεδρία της χώρας. Οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν το 2017.

Ads

Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο καθώς σύμφωνα με το διαμορφούμενο πολιτικό κλίμα στη χώρα και τις δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς, όποιος κι αν είναι, θα βρίσκεται στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Στη χώρα έχουν στηθεί πάνω από 10.000 εκλογικά κέντρα. Οποιοσδήποτε Γάλλος πολίτης θα μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές για τον υποψήφιο πρόεδρο αρκεί να υπογράψει διακήρυξη που θα τον δεσμεύει να συμμερίζεται «τις δημοκρατικές αρχές της Δεξιάς και του Κέντρου» και να… καταβάλλει το ποσό των 2 ευρώ. 

Υποψήφιοι για το χρίσμα της Κεντροδεξιάς είναι: ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν, οι πρώην υπουργοί Ζαν – Φρανσουά Κοπέ και Μπρουνό Λε Μερ, ο εκπρόσωπος της συντηρητικής Δεξιάς Ζαν – Φρεντερίκ Πουασόν και η Ναταλί Κοσιουσκό – Μοριζέ.

Ads

Οι δυο επικρατέστεροι από τους επτά θα αναμετρηθούν μεταξύ τους την ερχόμενη Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών. 

Οι Σαρκοζί, Ζιπέ και Φιγιόν είναι οι τρεις επικρατέστεροι και η μάχη αναμένεται σκληρή και άκρως ενδιαφέρουσα καθώς οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν να παλεύουν στήθος με στήθος. Και παρότι ο Ζιπέ το προηγούμενο διάστημα ήταν μπροστά ο Φιγιόν δείχνει να κερδίζει έδαφος. 

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε εν όψει των προκριματικών εκλογών της Κυριακής, ο Φιγιόν πήρε το προβάδισμα με 30% στην πρόθεση ψήφου για πρώτη φορά σε μεγάλης κλίμακας δημοσκόπηση που διενήργησε η Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde. Ζιπέ και Σαρκοζί συγκεντρώνουν αμφότεροι το 29%. Στη δημοσκόπηση απάντησαν 9.574 άνθρωποι, εκ των οποίων, όμως, οι 807 είχαν σαφή πρόθεση να ψηφίσουν στον αυριανό πρώτο γύρο των προκριματικών.

Τα πάντα θα κριθούν από το μείγμα των ψηφοφόρων που θα σπεύσουν στις κάλπες. Μεγάλη κινητοποίηση της σκληροπυρηνικής Δεξιάς θα ωφελήσει τον Σαρκοζί και τον Φιγιόν, ενώ μια μεγαλύτερη συμμετοχή των κεντροδεξιών ψηφοφόρων θα ευνοούσε τον Ζιπέ. Ρόλο θα παίξει και το μέγεθος της συμμετοχής των υποστηρικτών της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με την Μαρίν Λεπέν, αφού οι Σοσιαλιστές έχουν καταποντιστεί – ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής προέδρου που έχουν καταγραφεί μεταπολεμικά. 

Μένει να φανεί ο αντίκτυπος που θα έχει η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δηλώνει ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αλλά κέντρο και ο οποίος μόλις προχθές ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Οι Σοσιαλιστές από την πλευρά τους αναμένεται να ψηφίσουν για υποψήφιο πρόεδρο τον Ιανουάριο. 

Η Μαρίν Λεπέν κατεβαίνει υποψήφια με σύνθημα «Μαρίν Πρόεδρος» και με σύμβολο ένα μπλε τριαντάφυλλο (το μπλε της δεξιάς και το τριαντάφυλλο των σοσιαλιστών).