Οι αστυνομικές δυνάμεις στην Νέα Υόρκη εκδίωξαν τους διαδηλωτές του κινήματος «Occupy Wall Street» από το Πάρκο Ζουκότι της Νέας Υόρκης, κατά την διάρκεια μεταμεσονύχτιας επιχείρησης. Εκατοντάδες άνδρες της αστυνομίας εισέβαλαν στο πάρκο για να διαλύσουν τις σκηνές των διαδηλωτών. Πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, ενώ ξέσπασαν και μικροσυμπλοκές.  Οι ακτιβιστές πάντως τονίζουν ότι θα επιστρέψουν στο πάρκο όταν απομακρυνθεί η αστυνομία.

Ads

Σύμφωνα με τους New York Times, η αστυνομία μετέφερε στους καταληψίες του πάρκου την θέση των αρχών της πόλης ότι η παρατεινόμενη παραμονή τους εκεί δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια αλλά και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Τους προειδοποίησε ότι πρέπει να απομακρύνουν τις σκηνές και τα υπάρχοντά τους και ότι, σε αντίθετη περίπτωση, απειλούνται με σύλληψη.

Κατόπιν, η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει τις σκηνές. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές αποχώρησαν, ωστόσο οι περισσότεροι παρέμειναν, φωνάζοντας συνθήματα: «Ποιανού είναι το πάρκο; Είναι δικό μας», «Δεν υποχωρούμε, δεν παραδινόμαστε, αυτό είναι το σπίτι μας». Διαδηλωτές αναφέρουν ότι έχουν γίνει τουλάχιστον 12 συλλήψεις. Διαδηλώσεις έχουν ήδη οργανωθεί σε αρκετά σημεία της πόλης.

Ο δήμος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι το πάρκο θα έπρεπε να καθαριστεί για λόγους υγιεινής. Σύμφωνα με το BBC, ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, υποστήριξε με μηνυμά του στο Twitter, ότι οι διαδηλωτές πρέπει να «αποχωρήσουν προσωρινά και να απομακρυνθούν οι σκηνές» αλλά μπορούν να επιστρέψουν, όταν το πάρκο θα είναι καθαρό. Ωστόσο, οι αρχές προειδοποίησαν τους διαδηλωτές ότι εφόσον επιστρέψουν θα πρέπει να το κάνουν χωρίς σκηνές και sleeping bags.

Ads

Επισημαίνεται πάντως ότι οι αρχές και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχουν δεχθεί πιέσεις από τις επιχειρήσεις να απομακρύνουν τους κατασκηνωτές.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα απομακρύνθηκαν σκηνές από το Οκλαντ, όπου κατά την διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 33 άτομα. Παρόμοια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και στο Πόρτλαντ του Ορεγκον το βράδυ της Κυριακής, με την αστυνομία να προχωρά σε 50 συλλήψεις.