Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες, όπου εξετάστηκε η ευρωπαϊκή στάση ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου. Παράλληλα, το Συμβούλιο κλήθηκε να αποσαφηνίσει το μοντέλο των πληρωμών που δεν παραβιάζει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ συζητήθηκε και η πρόταση για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ads

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, η επίτροπος ενέργειας Κάντρι Σίμπσον δήλωσε πως οι «27» κατέστησαν ξεκάθαρο ότι η πληρωμή που προτείνει η Ρωσία είναι μια μονομερής αλλαγή που δεν δικαιολογείται και πρέπει να απορριφθεί.

Ως προς το τι πρέπει να πράξουν οι εταιρείες που έχουν να καταβάλουν πληρωμές εντός του Μαΐου προς τη Gazprom, η κ. Σίμπσον τόνισε ότι η μέθοδος που προτείνει το διάταγμα Πούτιν αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορούμε να βασιστούμε στην καλή θέληση της Ρωσίας, ανέφερε.

Παράλληλα, η ίδια χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, και δείχνει ότι οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος μπορεί να είναι το επόμενο.

Ads

Όπως είπε η κ. Σίμπσον, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν πιο λεπτομερείς οδηγίες για το τι μπορούν και τι όχι να κάνουν οι εταιρείες σε σχέση με το θέμα της πληρωμής της Gazprom και τι συνιστά παραβίαση των κυρώσεων και τι όχι.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας, το 97% των συμβάσεων με τη Gazprom αναφέρει ρητά ότι οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια. Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν θα πληρώσουμε σε ρούβλια με τον τρόπο που υπαγορεύει το διάταγμα Πούτιν, κατέληξε η Επίτροπος Ενέργειας.

Σε καθεστώς εξαίρεσης αναμένεται να βρεθούν η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεδομένου του πόσο πολύ βασίζονται στο ρωσικό πετρέλαιο και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών.

Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει προειδοποιήσει ότι θα απορρίψει τις ενεργειακές κυρώσεις αλλά στις συζητήσεις με τους ομολόγους του στην ΕΕ, τόνισε ότι οι ανησυχίες της ήταν οικονομικές και όχι πολιτικές,

Οι υπουργοί και η Επιτροπή συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συντονισμένες επαφές τους με διεθνείς εταίρους και αξιόπιστους προμηθευτές και να δημιουργήσουν γρήγορα την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Αγορών Φυσικού Αερίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ σε προσιτές τιμές.