H στιγμή της σύλληψης του 39χρονου άνδρα από την σουηδική αστυνομία, τον οποίο στην συνέχεια οι έρευνες ταύτισαν με τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στην Στοκχόλμη καταγράφηκε σε βίντεο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο δράστης, που σκόρπισε το θάνατο στη Σουηδική πρωτεύουσα, ήταν γνωστός στις αρχές της χώρας. 

Ads

Ο άνδρας εντοπίστηκε και τέθηκε υπό κράτηση στη Μάρστα, βόρειο προάστιο της Στοκχόλμης χθες, και αργότερα συνελήφθη ως ύποπτος για διάπραξη τρομοκρατικής εγκληματικής ενέργειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο δράστης της επίθεσης είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. 

«Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως ένοχος … σε αυτή την περίπτωση ως ο οδηγός», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ. «Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος», πρόσθεσε. 

«Ο ύποπτος δεν ήταν στους τελευταίους φακέλους μας, αλλά υπήρξε νωρίτερα», δήλωσε ο Αντερς Τόρνμπεργκ, επικεφαλής της σουηδικής υπηρεσίας ασφαλείας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αρχές συνεργάζονται με ομολόγους τους από άλλα κράτη για το ζήτημα, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το CNN, οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις υποψίες της υπηρεσίας πληροφοριών για τον 39χρονο, οπότε βγήκε εκτός του «ραντάρ» τους. 

Ads

Η στιγμή της σύλληψης

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο φορτηγό που χρησιμοποίησε ο δράστης βρέθηκαν και εκρηκτικά. Συγκεκριμένα, το σουηδικό SVT, μετέδωσε ότι πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι στο όχημα βρέθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, μέσα σε μία τσάντα, ο οποίος δεν πυροδοτήθηκε. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.