«Οι τρομοκράτες που προσπαθούν να καταστρέψουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Τουρκία δεν θα τα καταφέρουν ποτέ», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του κοινοβουλίου, μερικές ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα.

Ads

Η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι «δύο τρομοκράτες πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση» μπροστά από τα κτίρια του υπουργείου Εσωτερικών στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι ο ένας από αυτούς έχασε τη ζωή του κατά την έκρηξη και ο άλλος «εξουδετερώθηκε» από τις αρχές. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η έκρηξη ήταν η πρώτη στην τουρκική πρωτεύουσα από το 2016 και σημειώθηκε σε μικρή απόσταση από το κτίριο του κοινοβουλίου, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες μετά την τρίμηνη θερινή διακοπή.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του Ερντογάν για το νέο νομοθετικό έτος του τουρκικού κοινοβουλίου, o Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε τη μακρά αναμονή της χώρας του για την ένταξή της στην ΕΕ, δηλώνοντας ότι η Τουρκία «δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μας έχει κρατήσει σε αναμονή στην πόρτα της για 40 χρόνια».

Ads

Ανάληψη ευθύνης από το PKK

Περίπου μία ώρα μετά την ομιλία Ερντογάν, το PKK ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα.

«Πραγματοποιήθηκε μια ενέργεια θυσίας εναντίον του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών από μια ομάδα της Αθάνατης Ταξιαρχίας μας», δήλωσε το PKK στο πρακτορείο ειδήσεων ANF, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κουρδικό κίνημα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Η επίθεση στην Άγκυρα ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων σε ολόκληρη την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, για τις οποίες οι Τούρκοι αξιωματούχοι απέδωσαν την ευθύνη σε μεγάλο βαθμό σε μέλη του Ισλαμικού Κράτους ή σε κουρδικές μαχητικές ομάδες.

Τον Φεβρουάριο του 2016, βόμβα έπληξε αυτοκινητοπομπή οχημάτων που μετέφερε στρατιωτικό προσωπικό σε ώρα αιχμής στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 και να τραυματιστούν 60 άνθρωποι. Ένα μήνα αργότερα, μια δεύτερη βόμβα έπληξε μια κεντρική λεωφόρο της Άγκυρας, σκοτώνοντας 37 άτομα και τραυματίζοντας 125. Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις ανέλαβαν Κούρδοι μαχητές, τα Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν (TAK) – οργάνωση που συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν(PKK).

Καρέ – καρέ η στιγμή της επίθεσης

Νέο βίντεο που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφει τη στιγμή, που ο βομβιστής της επίθεσης στην Άγκυρα, κατεβαίνει από το όχημα, κρατώντας στα χέρια του εκρηκτικό μηχανισμό, προχωρά μπροστά στην είσοδο του υπουργείο Εσωτερικών και εκρήγνυται.

Νωρίτερα, στο φως της δημοσιότητας βγήκαν πλάνα από πιο μακρινή απόσταση, που καταγράφουν ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι μόλις σημειώνεται η έκρηξη.