Το καθεστώς Καντάφι εξαπέλυσε νέες επιθέσεις κατά των πόλεων των ανταρτών ενώ μάλιστα οι δυνάμεις του εισήλθαν και στα εδάφη της Τυνησίας στην πόλη Ντεχίμπα, όπου συγκρούστηκαν με Τυνήσιους στρατιώτες. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τυνησίας ο στρατός «παρενέβη και σταμάτησε την προέλαση ορισμένων στρατιωτών των δυνάμεων του Καντάφι οι οποίοι επέστρεψαν σε λιβυκό έδαφος». Στο μεταξύ,σύμφωνα με δημοσίευμα του EUobserver, περίπου 300 με 500 Ευρωπαίοι μισθοφόροι βρίσκονται στη Λιβύη και μάχονται στο πλευρό του Μουαμάρ Καντάφι. Οι στρατολογημένοι είναι κυρίως από τη Λευκορωσία, τη Σερβία και την Ουκρανία, αλλά υπάρχουν και Βέλγοι, Βρετανοί, Γάλλοι καθώς και Έλληνες.

Ads

Δυνάμεις πιστές στο συνταγματάρχη Καντάφι επιτέθηκαν στην πόλη Ντεχίμπα της Τυνησίας, στα σύνορα με τη Λιβύη, και συγκρούστηκαν με Τυνήσιους στρατιώτες, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με τις πηγές, το λιβυκό πυροβολικό άνοιξε πυρ στο κέντρο της πόλης. Λίγες ώρες αργότερα, οι στρατιώτες του Καντάφι επέστρεψαν στη Λιβύη. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει ρητά την παραβίαση των συνόρων της, ενώ το υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως ο στρατός «παρενέβη και σταμάτησε την προέλαση ορισμένων στρατιωτών των δυνάμεων του Καντάφι οι οποίοι επέστρεψαν σε λιβυκό έδαφος».

Μάχες μαίνονται για ακόμα μία μέρα και στην Μισράτα. Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι σήμερα βομβάρδισαν κατοικίες αμάχων σε αντίποινα για την κατάληψη του αεροδρομίου από τους αντικαθεστωτικούς. Τουλάχιστον 12 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους σήμερα. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με βρετανό στρατηγό, ναρκαλιευτικά σκάφη του ΝΑΤΟ εξουδετέρωσαν νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στο λιμάνι της Μισράτα.

Εν τω μεταξύ, αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ εξαπέλυσαν επίθεση στις δυνάμεις του Καντάφι που πολιορκούσαν την πόλη Ζιντάν. «Σήμερα το πρωί το ΝΑΤΟ χτύπησε τις δυνάμεις του Καντάφι που στάθμευαν βορείως της Ζιντάν, απ’ όπου είχαν περικυκλώσει την πόλη. Πέντε πύραυλοι έπεσαν στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων και επισήμανε πως μετά την επίθεση οι καθεστωτικοί δεν βομβάρδισαν ξανά την πόλη.

Ads

Και Έλληνες μεταξύ των Ευρωπαίων μισθοφόρων στο πλευρό του Καντάφι

Οι πληροφορίες του EUobserver προέρχονται από τον Έλληνα εμπειρογνώμονα Μιχάλη Κουτούζη, που εργάζεται για γαλλική εταιρεία η οποία πραγματοποιεί έρευνες για θέματα ασφαλείας για λογαριασμό του ΟΗΕ, της γαλλικής κυβέρνησης και θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι μισθοφόροι που επανδρώνουν τις μονάδες του Καντάφι και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προέρχονται από αφρικανικές φυλές και συγκεκριμένα από το Τσαντ, το Νίγηρα, το Μάλι, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και τη Σομαλία. Ως πύλη εισόδου των μισθοφόρων έχουν αναφερθεί τα εναπομείναντα στις κυβερνητικές δυνάμεις στρατιωτικά αεροδρόμια και η αμοιβή τους ανέρχεται σε 2.000 δολάρια την ημέρα.

Οι αυτομολήσεις έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση του στρατεύματος του Λίβυου ηγέτη σε μόλις 25.000 άνδρες, ωστόσο οι υιοί του Καντάφι διοικούν ακόμη τρεις επίλεκτες ταξιαρχίες με καλά εξοπλισμένο προσωπικό, που αριθμεί περί τους 35.000 με 50.000 συνολικά.

Στο μεταξύ, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράϊς, κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι στρατιώτες πιστοί στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, όλο και περισσότερο εμπλέκονται σε περιπτώσεις άσκησης σεξουαλικής βίας, μερικοί δε κατόπιν χρήσης του φαρμάκου κατά της ανδρικής ανικανότητας Βιάγκρα. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν διπλωμάτες του Οργανισμού στους δημοσιογράφους στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου για την κρίση στη Λιβύη, η αμερικανίδα πρέσβης, έθεσε το θέμα παρουσιάζοντας τις αυξανόμενες καταγγελίες για φαινόμενα σεξουαλικής παραβατικότητας από τα στρατεύματα του Καντάφι. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αν οι καταγγελίες αποδειχθούν βάσιμες, τότε η χορήγηση του φαρμάκου στους στρατιώτες σημαίνει ότι ενθαρρύνονται από την ηγεσία τους, να τρομοκρατούν κακοποιώντας σεξουαλικά τον πληθυσμό, στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ο γγ του ΟΗΕ όρισε ειδικό αντιπρόσωπο του Οργανισμού για τα φαινόμενα σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια πολεμικών αναμετρήσεων, τη Μαργκό Ουώλστρομ. Η ίδια ανέφερε ότι προς το παρόν, οι καταγγελίες για βιασμούς, από στρατιώτες των δυνάμεων του Καντάφι, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, αλλά αναφέρθηκε στη περίπτωση της Εμάν αλ-Ομπάιντί, που είχε μεγάλη ανταπόκριση από τα ΜΜΕ. Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη, ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για τη συμπεριφορά του καθεστώτος κατά τη διάρκεια της επανάστασης του λαού της Λιβύης.

Σφοδρές μάχες στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας

Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν χθες στο μεθοριακό πέρασμα Ντεχίμπα στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας.Πληροφορίες αναφέρουν πως οι συγκρούσεις πέρασαν και στη Τυνησία. Δώδεκα μαχητές των αντικαθεστωτικών σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Μισράτα, ενώ ένας τοπικός εισαγγελέας καταγγέλλει πως περισσότεροι από 500 πολίτες απήχθησαν από τους στρατιώτες του Καντάφι. Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη Τζιν Κρετζ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι νεκροί από τις συγκρούσεις ενδέχεται να είναι από 10.000 έως 30.000.