Τουλάχιστον οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν τη Μόσχα τα ξημερώματα της Τρίτης (30/5), προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές σε τρία κτίρια, με τις ρωσικές αρχές να κατηγορούν την Ουκρανία για «τρομοκρατική επίθεση».

Ads

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι πέντε drones καταρρίφθηκαν και ακόμα τρία αναχαιτίστηκαν, με αποτέλεσμα να παρεκκλίνουν από την πορεία τους.

Το Κίεβο αρνήθηκε την άμεση εμπλοκή του στην επίθεση. «Φυσικά, μας αρέσει να παρακολουθούμε και να προβλέπουμε την αύξηση των επιθέσεων. Αλλά φυσικά, δεν έχουμε καμία άμεση σχέση με αυτό. Αυτό που αυξάνεται στη Ρωσία είναι η καρμική απάντηση για όσα κάνει στην Ουκρανία», δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντόλιακ στο κανάλι Breakfast Show στο YouTube.

Η επίθεση στη Μόσχα σημειώθηκε μετά από ακόμη έναν ολονύκτιο βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου, που δέχεται μπαράζ επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες δοκιμάζοντας την αεράμυνα της χώρας.

Ads

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε από νωρίς την Τρίτη να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση με drone από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Η επίθεση με drones στη Μόσχα σήμερα είναι «η απάντηση» του Κιέβου στα πρόσφατα ρωσικά χτυπήματα στην Ουκρανία, εκτίμησε ο Πεσκόφ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για μια απάντηση από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου στα πολύ αποτελεσματικά μας χτυπήματα εναντίον ενός εκ των κέντρων διοίκησής του» δήλωσε, διαβεβαιώνοντας ότι το «σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας (πάνω από τη Μόσχα) λειτούργησε καλά». Το Κρεμλίνο είπε επίσης ότι δεν υπάρχει «καμία απειλή» για τους κατοίκους της Μόσχας. «Δεν υπάρχουν θάνατοι και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απειλή για τους κατοίκους της Μόσχας και της περιοχής (της)», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Για μια «νέα πραγματικότητα που θα πρέπει να αναγνωρίσουμε», δήλωσε ο Αλεξάντρ Χινστέιν, μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου από το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αναμφίβολα, τα σαμποτάζ και οι τρομοκρατικές επιθέσεις από την Ουκρανία θα αυξηθούν. Πρέπει να ενισχύσουμε δραστικά τα μέτρα άμυνας και ασφάλειας, ιδίως στον τομέα της αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ρώσοι εθνικιστές σχολιαστές δήλωσαν ότι «η πρώτη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πλήττει τη Μόσχα αναδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης να προετοιμάσει τον πληθυσμό για μια παρατεταμένη σύγκρουση που περνάει σταθερά τα σύνορα της χώρας».

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε ότι η επίθεση ανέδειξε την τεχνολογική υστέρηση της Ρωσίας.

Γιατί έχει σημασία

Η Μόσχα απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Ενώ έχουν υπάρξει εκρήξεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα, είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται πλήγματα εντός πόλης. 

Τον τελευταίο μήνα έχουν σημειωθεί εκρήξεις πάνω από το Κρεμλίνο, οι οποίες, σύμφωνα με τη Ρωσία, ήταν απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν. Στις αρχές Μαΐου, δύο drones καταρρίφθηκαν πάνω από την έδρα της ρωσικής κυβέρνησης, σε επίθεση που αποδόθηκε στο Κίεβο και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αρνείται δημοσίως οποιαδήποτε εμπλοκή, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία μάχεται στο έδαφός της.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι μία από τις ειδικές στρατιωτικές μονάδες ή τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας πιθανότατα ενορχήστρωσε την επίθεση, αμφισβητώντας ωστόσο ότι η ουκρανική κυβέρνηση την είχε εξουσιοδοτήσει άμεσα. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία τους ότι οι ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον Πούτιν χωρίς να έχουν άμεσο αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης – ένας λόγος που η Ουάσινγκτον έχει παρακρατήσει από την Ουκρανία όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Χθες, Δευτέρα (29/5), ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία, δήλωσε πως μεθοριακοί οικισμοί βομβαρδίζονταν ταυτοχρόνως από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, ο Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ ανέφερε πως δύο βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη μεθοριακή πόλη Σεμπέκινο βομβαρδίσθηκαν και τέσσερις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν.

Το Μπέλγκοροντ, το οποίο συνορεύει με την ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου, έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις από δυνάμεις του Κιέβου μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022. Την περασμένη εβδομάδα, δυνάμεις από την Ουκρανία πραγματοποίησαν μια μεγάλη διασυνοριακή επιδρομή σε σειρά μεθοριακών χωριών, καταλαμβάνοντας για σύντομο χρονικό διάστημα οικισμούς πριν αποσυρθούν περνώντας και πάλι τα σύνορα.

Η πραγματικότητα του πολέμου στην Ουκρανία έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό αντιληπτή ως μακρινή για μεγάλο μέρος του ρωσικού κοινού, αλλά οι επιθέσεις στη Μόσχα θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό και ενδεχομένως να απειλήσουν ακόμη και τη συνολική υποστήριξη για τον χειρισμό του Ρώσου προέδρου σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».