Τουλάχιστον έξι άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση με αυτοκίνητο στο βόρειο Τελ Αβίβ.

Ads

Οι ακριβείς συνθήκες ερευνώνται αυτή τη στιγμή από την ισραηλινή αστυνομία, η οποία προς το παρόν κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται η Haaretz, ο οδηγός του οχήματος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν πολίτη επιτόπου.

Ο οδηγός παρέσυρε ανθρώπους στο πεζοδρόμιο και φέρεται να βγήκε από το όχημα και να μαχαίρωσε ένα άτομο. 

Ads

Απάντηση στην ισραηλινή εισβολή στη Τζενίν, λέει η Χαμάς

«Η ηρωική ενέργεια στο Τελ Αβίβ είναι η πρώτη απάντηση στα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του λαού μας στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Όπως το έχει ήδη θέσει η [σ.σ. παλαιστινιακή] αντίσταση – το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για τα εγκλήματά του» δήλωσε για το περιστατικό ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χαζέμ Κασέμ.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από αέρος και εδάφους στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, τη μεγαλύτερη στρατιωτική του επιχείρηση στα παλαιστινιακά εδάφη εδώ και χρόνια, σε μια «εκτεταμένη αντιτρομοκρατική προσπάθεια», όπως τη χαρακτήρισε. Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν, οι 10 σοβαρά, στην επίθεση που ξεκίνησε περίπου στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας, 3 Ιουλίου.

Ο Λευκός Οίκος, σε ό,τι αφορά την ισραηλική επιχείρηση στη Τζενίν δήλωσε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια και ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Δυτική Όχθη. «Είδαμε τις αναφορές και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Υποστηρίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπερασπιστεί το λαό του απέναντι στη Χαμάς, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες» δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

«Ενώ υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, η προστασία των αμάχων πρέπει να έχει προτεραιότητα. Σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, θα παροτρύναμε τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις τους και όλα τα μέρη να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα» δήλωσε εκπρόσωπος του Σούνακ,

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε την επιχείρηση στη Τζανίν «νέο έγκλημα πολέμου κατά του ανυπεράσπιστου λαού μας», ενώ η Χαμάς που εδρεύει στη Γάζα κάλεσε τους νέους άνδρες στη Δυτική Όχθη να συμμετάσχουν στις μάχες.

Διαβάστε σχετικά: Δυτική Όχθη: Γιατί η έκρηξη βίας θεωρείται προδιαγεγραμμένη