Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών έχει βρεθεί η Γερμανία και οι τράπεζές της καθώς δεν τήρησαν τη συμφωνία για δημοσιοποίηση αναλυτικών στοιχείων για τα κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, στο πλαίσιο των διάρκειας τεσσάρων μηνών τεστ του τραπεζικού κλάδου της χώρας.

Ads

Όπως τόνισε ο Arnoud Vossen γενικός γραμματέας της Επιτροπής για την Εποπτεία των Ευρωπαϊκών Τραπεζών (CEBS), μιλώντας στους Financial Times «συμφωνήσαμε με το σύνολο των εποπτικών αρχών και τις τράπεζες που εξετάστηκαν ότι θα υπήρχε γνωστοποίηση από κάθε τράπεζα για τους κρατικούς κινδύνους».

Όπως σημειώνεται έξι από τις δεκατέσσερις γερμανικές τράπεζες που έλαβαν μέρος στα τεστ ακι ειδικότερα οι Deutsche Bank, Postbank, Hypo Real Estate, DZ, WGZ και Landesbank Berlin δεν δημοσιοποίησαν τις πλήρεις λεπτομέρειες όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα που διατηρούν, αν και η Postbank έδωσε χθες κάποια στοιχεία.

Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτός από την ελληνική ATEBank που απέτυχε στα τεστ, συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις για τη γνωστοποίηση λεπτομερειών, αναφέρουν οι FT.

Ads

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «η μη συμμόρφωση των γερμανικών τραπεζών θα δώσει τροφή στην καχυποψία των επενδυτών, ενώ θέτουν παράλληλα σε κίνδυνο την συνολική αξιοπιστία των τεστ κοπώσεως τα οποία έχουν δεχτεί έντονη κριτική για τα χαλαρά τους κριτήρια».

Αξιωματούχοι των γερμανικών ρυθμιστικών αρχών, της Bafin και της Bundesbank, ανέφεραν στους FT ότι οι νόμοι της χώρας δεν τους επιτρέπουν να αναγκάσουν τις τράπεζες να δώσουν στη δημοσιότητα τα εν λόγω αναλυτικά στοιχεία.