Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Συρία ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις των Αράβων στο έδαφος του Ισραήλ, επιχειρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να αποσπάσει τα φώτα της δημοσιότητας από τις μαζικές αντιδράσεις κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, στο εσωτερικό της. Το Ισραήλ κατέθεσε προσφυγή στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον της Συρίας και του Λιβάνου, μετά τα γεγονότα της Νάκμπα, ενώ από την πλευρά της και η κυβέρνηση του Λιβάνου κατέθεσε προσφυγή εναντίον του Ισραήλ στον ΟΗΕ καλώντας το ΣΑ να αναλάβει τις ευθύνες του. Στο μεταξύ σήμερα, η Συρία διέψευσε τα περί εντοπισμού ομαδικού τάφου στην πόλη Ντεράα.

Ads

«Σε εμάς μοιάζει προφανές ότι αυτή είναι μια προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή από τα δίκαια αιτήματα των κινητοποιήσεων, που πραγματοποιούν οι πολίτες της Συρίας, αλλά και από την σκληρή καταστολή που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας εναντίον του λαού της» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέϊ Κάρνεϊ.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται δυο εικοσιτετράωρα μετά την ματωμένη επέτειο της Νάκμπα (Καταστροφής) κατά την οποία τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι και φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά κοντά στα σύνορα του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι ονομάζουν Νάκμπα την επέτειο ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ (το 1948) οπότε και εκτοπίστηκαν πάνω από 700.000 Παλαιστίνιοι από τα εδάφη τους.

Παρότι χθες επικρατούσε ηρεμία στα σύνορα του Ισραήλ, άνδρες της αστυνομίας ξεκίνησαν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή των υψιπέδων του Γκολάν για τον εντοπισμό Παλαιστινίων που πέρασαν στο Ισραήλ κατά τα προχθεσινά επεισόδια. Την ίδια ώρα ανακοινωνόταν από τις αιγυπτιακές αρχές ότι τουλάχιστον 350 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 186 συνελήφθησαν σε διαδήλωση για τη Νάκμπα έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο.

Ads

«Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με την ανάμιξη της κυβέρνησης της Συρίας στην υποδαύλιση των διαδηλώσεων της Κυριακής στα Υψώματα Γκολάν», είπε ο Κάρνεϊ. «Μια τέτοια συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και δεν θα εξυπηρετήσει τελικά τον απώτερο στόχο της κυβέρνησης της Συρίας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη συνεχιζόμενη καταπίεση που ασκεί στους διαδηλωτές στην ίδια της τη χώρα» προσέθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Κάρνεϊ τοποθετήθηκε επί των εκτελέσεων των διαδηλωτών από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, εκτιμώντας πως είναι δικαίωμα του Ισραήλ «να υπερασπιστεί τα σύνορά του», αλλά παράλληλα κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ήρεμο πνεύμα και αυτοσυγκράτηση.

«Λυπούμαστε για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και συναισθανόμαστε την οδύνη των οικογενειών όσων σκοτώθηκαν, αλλά και την αγωνία εκείνων που τραυματίσθηκαν, αλλά το Ισραήλ όπως και κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά του από τη λαθραία διέλευση», είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Διαψεύδει η Συρία τα περί ομαδικού τάφου στη Ντεράα

Το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας διέψευσε την ύπαρξη ομαδικού τάφου στην περιοχή της πόλης Ντεράα, στην οποία εισέβαλε ο συριακός στρατός για να καταστείλει τις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Πληροφορίες για την ύπαρξη ομαδικού τάδου στη Ντεράα είναι απολύτως αναληθείς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία οι πληροφορίες αυτές εντάσσονται στην εκστρατεία υποκίνησης ταραχών στη Συρία για να πληγεί «η σταθερότητα και η ειρήνη».

«Η πληροφορία αυτή είναι απολύτως εσφαλμένη…οι πολίτες μας γνωρίζουν αυτήν την κατευθυνόμενη εκστρατεία, οι στόχοι και η χρονική συγκυρία της οποίας είναι πλέον σαφείς, ιδιαίτερα έπειτα από την προοδευτική επιστροφή της ηρεμίας στην Ντεράα», μετέδωσε το συριακό ραδιόφωνο επικαλούμενο αξιωματούχο του συριακού υπουργείου Εσωτερικών.

Χθες, ο ακτιβιστής της Εθνικής Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία Αμαρ Κουραμπί, δήλωσε από την Αίγυπτο ότι ανακαλύφθηκε «ομαδικός τάφος» στην παλιά πόλη της Ντεράα, πόλης της νότιας Συρίας που υπήρξε επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η καταγγελία του δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, αφού οι αρχές εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να μετακινηθούν ελεύθερα στη χώρα. Ο συριακός στρατός εισέβαλε στηΝ Ντεράα, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων νότια της Δαμασκού, στις 25 Απριλίου για να καταστείλει την εξέγερση και αποχώρησε στις 5 Μαΐου.