Ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ εγκατέλειψε τη Νότια Αφρική για να επιστρέψει στην πατρίδα του Αϊτή, ύστερα από εφτά χρόνια στην εξορία που ακολούθησε την ανατροπή του. Σύμφωνα με αξιωματούχους σήμερα αναμένεται η άφιξή του στο Πορτ ο Πρενς, δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ads

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η επιστροφή του μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, αλλά ο Αριστίντ, λαοφιλής ηγέτης αριστερής προέλευσης, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα το 2004 όταν ξέσπασε εξέγερση, έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Τον προηγούμενο μήνα του επιστράφηκε το διπλωματικό του διαβατήριο και ο συνήγορός του δήλωσε ότι επιθυμούσε να επιστρέψει γρήγορα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ο νικητής των εκλογών της Κυριακής να ανατρέψει την απόφαση που επιτρέπει τον επαναπατρισμό του.

Ο κ. Αριστίντ εξακολουθεί να έχει πολλούς υποστηρικτές και τον περασμένο μήνα χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους ζητώντας του να επιστρέψει από την εξορία. Υπενθυμίζεται πως ενας ακόμη πρώην ηγέτης, ο δικτάτορας Ζαν-Κλοντ Ντουβαλιέ ή αλλιώς “Baby Doc” επέστρεψε επίσης πρόσφατα στη χώρα και τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες για βασανιστήρια και άλλα εγκλήματα εις βάρος της ανθρωπότητας.

Ο Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ, πρώην καθολικός ιερέας, έγινε ο πρώτος εκλεγμένος σε ελεύθερες εκλογές πρόεδρος της Αϊτής, το 1991, αλλά ανατράπηκε ύστερα από επτά μήνες. Επανεξελέγη το 2000, αλλά η δεύτερη θητεία του στιγματίστηκε από την οικονομική αποσταθεροποίηση και εγκατέλειψε τη χώρα εν μέσω εξέγερσης. Στο κόμμα του Fanmi Lavalas απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές με την αιτιολογία ότι υπήρχαν λάθη τεχνικής φύσης στην αίτηση συμμετοχής.

Ads

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Τζέικομπ Ζούμα για να του εκφράσει την ανησυχία του γύρω από την εξέλιξη αυτή. «Οι ΗΠΑ καθώς και άλλοι από τη διεθνή κοινότητα ανησυχούν βαθύτατα ότι η επιστροφή του προέδρου Αριστίντ στην Αϊτή τις τελευταίες μέρες των εκλογών μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τόμι Βίτορ.

Στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών της Αϊτής είναι η πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντε Μανιγκάτ και ο ποπ σταρ Μισέλ Μαρτελί, γνωστός ως γλυκός Μίκυ. Η προεκλογική περίοδος, σύμφωνα με το BBC, υπήρξε θυελλώδης. Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος αποσύρθηκε μετά την αποκάλυψη από διεθνείς οργανισμούς της εκτεταμένης νοθείας υπέρ του κατά τον πρώτο γύρο που διεξήχθη των εκλογών τον Νοέμβριο.

Ο νέος πρόεδρος θα έρθει αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα καθώς η χώρα εξακολουθεί να παλεύει για την ανοικοδόμησή της ύστερα από τον περσινό καταστροφικό σεισμό και την επιδημία χολέρας που ακολούθησε. Η χολέρα φαίνεται πλέον να είναι χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς οι ειδικοί κάνουν λόγο για πιθανή εξάπλωση σε 800.000 ανθρώπους.