Στον ανιχνευτή που συλλαμβάνει τις ηχητικές εκπομπές των μαύρων κουτιών στρέφονται πλέον οι όποιες ελπίδες για τον εντοπισμό του Boeing της Malaysia Airlines στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Ads

 
Το πλοίο Ocean Shield του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε χθες από το Περθ της δυτικής Αυστραλίας μεταφέροντας τον ανιχνευτή  στην περιοχή όπου φέρεται να συνετρίβη η πτήση MH370.
 
Θα χρειαστεί, ωστόσο, έως και τρεις ημέρες για να φθάσει στο σημείο όπου εντοπίστηκαν πιθανά συντρίμμια του αεροσκάφους, δηλαδή θα φτάσει σχεδόν στην εκπνοή της διάρκειας, θεωρητικά των 30 ημερών της εκπομπής των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου.
 
«Έχουμε σχεδόν μια εβδομάδα, αλλά η διάρκεια ζωής της μπαταρίας (των μαύρων κουτιών) εξαρτάται από τη θερμοκρασία του νερού, το βάθος και την πίεση» δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Ντέιβιντ Τζόνστον.
 
Οι έρευνες εκτείνονται σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση 319.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (όση και η επιφάνεια της Νορβηγίας). Ακόμη κι αν καθοριστεί μια μικρότερη περίμετρος για το αμερικανικό σόναρ, αυτό πρέπει να σύρεται με ταχύτητα 5 χλμ ανά ώρα για να μπορέσει να εντοπίσει τα σήματα.