«Δεν έχει γίνει καμία σύλληψη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης στις ΗΠΑ», ανακοίνωσε πριν από λίγο η αστυνομία, διαψεύδοντας την πληροφορία που μεταδόθηκε νωρίτερα από αμερικανικά μέσα. Το CNN, αλλά και η Boston Globe, ανέφεραν νωρίτερα πως έχει «συλληφθεί ένας ύποπτος» μετά από ταυτοποίησή του μέσω βιντεοσκοπημένου υλικού ασφαλείας.  Πάντως το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές ανέφερα πως ο ύποπτος που εμφανίζεται στο εν λόγω υλικό δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί. Εν τω μεταξύ επιστολή με ρικίνη εστάλη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ την Τρίτη  επιστολή με το ίδιο δηλητήριο εστάλη στο ρεπουμπλικανό γερουσιαστή του Μισισιπή, Ρότζερ Γουίκερ. Σημειώνεται πως οι δύο επιστολές δεν συνδέονται από τις αρχές με την βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη.

Ads

 

Αρχικά το CNN, επικαλούμενο πηγές με πρόσβαση στις έρευνες για τη βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη, ανέφερε πως έχει «ταυτοποιηθεί ένας ύποπτος» από βιντεοσκοπημένο υλικό ασφαλείας πριν τις εκρήξεις. Λίγη ώρα αργότερα το ίδιο μέσο αλλά και η Boston Globe ανέφεραν πως ο ύποπτος έχει συλληφθεί. 
 

Στο βιντοσκοπημένο υλικό ασφαλείας εμφανίζεται άνδρας να αφήνει τσάντα σε σημείο της διαδρομής όπου σημειώθηκε η μία εκ των δύο εκρήξεων και στη συνέχεια να αποχωρεί. Λίγο αργότερα η αστυνομία της Βοστόνης διέψευσε τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί σε αμερικανικά μέσα τονίζοντας δεν έχει συλληφθεί κανένας.  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουνε εντοπίσει έναν ύποπτο μέσα από βιντεοσκοπημένο υλικό, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει ακόμα να τον ταυτοποιήσουν. 
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το CNN, η φόρμουλα που χρησιμοποιήθηκε για την συγκεκριμένη επίθεση είναι παρόμοια με εκείνη την οποία συστήνει η Αλ Κάιντα στους υποστηρικτές της, όμως η ίδια «συνταγή» έχει υιοθετηθεί και απο ακροδεξιούς εξτρεμιστές στις ΗΠΑ και αυτό φέρεται να προβληματίζει περισσότερο τους επικεφαλής των ερευνών.

Ads

Σχετικά με τις δύο επιστολές, αυτές βρίσκονται στα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών και διεξάγονται οι σχετικές έρευνες. Ο εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας έκανε λόγο για «ύποπτη ουσία» στην επιστολή που εστάλη στον Ομπάμα. Ωστόσο το FBI, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε, αποφαίνεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ότι και στην επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ εντοπίστηκε η δηλητηριώδης ουσία ρικίνη.
 
Και οι δύο επιστολές έχουν σφραγίδα του ταχυδρομείου του Μέμφις, στο Τένεσι με ημερομηνία 8 Απριλίου. Τα αποτελέσματα των ερευνών αναμένονται, όπως αναφέρει το BBC, σε 24 έως 48 ώρες, ενώ οι αρχές φέρονται να εξετάζουν και έναν ύποπτο με την υπόθεση.
 
Η Ρικίνη είναι μια εξαιρετικά τοξική ουσία που προέρχεται από τους καρπούς του τροπικού φυτού Ρίκινος από τους οποίους εξάγεται το καστορέλαιο. Μια ποσότητα 500 μικρογραμμαρίων μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για έναν ενήλικα. Το εν λόγω δηλητήριο, όπως αναφέρει το CNN, μπορεί να παραχθεί εύκολα και φτηνά.