Με μια ανοιχτή επιστολή, 150 κορυφαίοι επιστήμονες ζητούν την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού Ζίκα στη Βραζιλία. Η έκκλησή τους απορρίφθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος υπογράμμισε πως η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων «δεν θα άλλαζε σημαντικά» τα δεδομένα της εξάπλωσης τους ιού.

Ads

Στην ανοιχτή επιστολή τους προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι 150 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων καθηγητές της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ και του Γέιλ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».

Αιτιολογώντας τις ανησυχίες τους οι 150 επιστήμονες αναφέρουν μεταξύ άλλων πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καθώς εκτιμάται ότι «περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες από όλες τις χώρες θα βρεθούν στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες και ενδεχομένως να επιστρέψουν πίσω στις χώρες τους έχοντας ήδη κολλήσει τον ιό».

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν από τις μελέτες και τις έρευνες προκύπτει πως ο ιός Ζικα που εξαπλώθηκε μέσω κουνουπιών στη Βραζιλία όχι απλά δεν βρίσκεται υπό έλεγχο αλλά αντίθετα καταγράφονται κρούσματα σε περισσότερες από 60 χώρες.

Ads

Οι επιστήμονες επικαλούνται την αποτυχία του προγράμματος εξάλειψης των κουνουπιών στη Βραζιλία αλλά και το «αδύναμο» σύστημα υγείας στη χώρα. Παράλληλα, τονίζουν το πρόβλημα που έχει ήδη διαπιστωθεί και έχει να κάνει με τις γέννες των παιδιών που οι μητέρες τους κόλλησαν τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι πως ο ιός Ζίκα συνδέεται με τη μικροκεφαλία των νεογέννητων, ενώ ήδη παρατηρούνται και πολλά νευρολογικά προβλήματα σε ενήλικες.