Μια νέα εκδοχή της «Όμικρον» φαίνεται να κατέγραψαν επιστήμονες, η οποία δεν μπορεί να εντοπιστεί με τα κλασσικά τεστ που χρησιμοποιούνται σήμερα για εντοπισμό αλλά και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ανά τον κόσμο.

Ads

Η εκδοχή αυτή του νέου στελέχους έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την «κλασική» Όμικρον, όμως δεν έχει μια συγκεκριμένη γενετική αλλαγή που επιτρέπει στα PCR τεστ να την ανισχνεύουν, όπως αναφέρει ο Guardian.

Μπορεί το στέλεχος αυτό να εντοπίστηκε για πρώτη φορά ανάμεσα σε γονιδιώματα που εξετάστηκαν τις τελευταίες ημέρες από Νότια Αφρική, Αυστραλία και Καναδά, αλλά η δυσκολία στην καταγραφή του σημαίνει ότι μπορεί ήδη να έχει εξαπλωθεί περισσότερο. Επίσης, οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν εάν αυτή νέα μορφή της Όμικρον θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως έγινε τις τελευταίες εβδομάδες με το νέο στέλεχος, όμως αυτή η «κρυφή» εκδοχή είναι γενετικά μοναδική και άρα μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Η ανακάλυψη της νέας μορφής της Όμικρον οδήγησε τους μελετητές στο να διαχωρίσουν την γενεαλογία της  B.1.1.529 σε «στάνταρ» Όμικρον, γνωστή ως BA.1 και τη νεότερη, γνωστή ως BA.2.

Ads

Ο καθηγητής και διευθυντής στο Ινστιτούτο Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Φρανσουά Μπαλού, δήλωσε ότι περίπου το 6% των 709 περιπτώσεων της Όμικρον που έχουν καταχωριστεί στην βάση γονιδιωμάτων Gisaid ανήκουν στην BA.2.

Επιστήμονες χρησιμοποιούν την ανάλυση ολόκληρων γονιδιωμάτων για να επιβεβαιώσουν ποια παραλλαγή προκαλεί την μόλυνση από Covid, αλλά τα PCR τεστ προσφέρουν απλά κάποια ένδειξη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου τα μισά από τα μηχανήματα των PCR αναζητούν τρία γονίδια στον ιό, αλλά η Όμικρον (και η Άλφα στο παρελθόν) αναγνωρίζεται μόνο στα μισά από αυτά. Αυτό συμβαίνει γιατί η Όμικρον, όπως και η Άλφα, έχει μια γενετική αλλαγή.

Ανεπίσημα, ορισμένοι ερευνητές αποκαλούν τη νέα παραλλαγή ως «κρυφή Όμικρον» επειδή δεν μπορούν να την εντοπίσουν τα PCR τεστ, ενώ εκφράζουν ανησυχίες πως το στέλεχος αυτό θα μπορούσε να εξαπλώνεται την ώρα που οι υγειονομικοί είναι επικεντρωμένοι στην «κλασική» Όμικρον.

Φυσικά δεν είναι γνωστή η προέλευσή της, ενώ είναι τόσο διαφορετική γενετικά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «νέο στέλεχος», ειδικά αν εξαπλωθεί ταχύτατα. Μάλιστα, ένας ερευνητής, επισημαίνει ότι η ύπαρξη δύο παραλλαγών, BA.1 και BA.2, που να εμφανίζονται με γρήγορη διαδοχή και κοινές μεταλλάξεις είναι ανησυχητική, με τον ίδιο να ζητά ακόμη μεγαλύτερη επαγρύπνηση, καθώς οι τωρινές μέθοδοι παρακολούθησης «δεν διαθέτουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ».