Στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί σφοδρή επισιτιστική κρίση, εξαιτίας της ανόδου των τιμών στα τρόφιμα, της στάσης των πληρωμών των μισθών, με αποτέλεσμα μόνο το 5% των οικογενειών να μπορεί να εξασφαλίσει καθημερινά, έστω λίγη τροφή.

Ads

Όλα ξεκίνησαν μετά την ανατροπή του καθεστώτος από τους Ταλιμπάν, καθώς η Δύση σταμάτησε την χρηματοδότηση στο Αφγανιστάν. Η χρηματοδότηση ήταν ύψους 9 δισεκατομμυρίων σε ξένα νομίσματα. Το ποσό αυτό αποτελούσε το 90% των συνολικών χρηματοδοτήσεων και το μεγαλύτερο μέρος ήταν από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Παγκόσμια Τράπεζα, η χώρα της Μ. Ανατολής παρήγαγε το ΑΕΠ της κατά 40% αποκλειστικά από διεθνή χρηματοδότηση, καθιστώντας τη εξαρτημένη χώρα με οικονομικούς όρους.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, λόγω αυτών, δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων, ενώ οι τράπεζες χρησιμοποιούνται για την κίνηση ελάχιστων αφγκάνι (το νόμισμα του Αφγανιστάν). Έτσι, οι πολίτες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τα βασικά, την ίδια στιγμή που οι τιμές σε τρόφιμα, βενζίνη και βασικά είδη για την επιβίωση αυξάνονται ραγδαία. Πολλοί έχουν αρχίσει να πουλάνε τα υπάρχοντα τους για να βγάλουν χρήματα και να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές.

Ads

Καθηγητής στην πόλη του Αφγανιστάν Χέρατ, δήλωσε στο BBC: «έχω να πληρωθώ πάνω από πέντε μήνες. Η ζωή είναι πολύ δύσκολη. Πουλάω ό,τι έχω στο σπίτι, τα ζώα μας και τα δέντρα που κόβουμε».

Το οικονομικό δίλημμα

Σύμφωνα με διευθυντές τραπεζών, διευθυντές εταιριών και ανώτατων στελεχών στο Αφγανιστάν, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα στο Spiegel, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν «ισχυρίζεται ότι ακούει τις προτάσεις μας, αλλά δεν το κάνει. Κληρικοί είναι αυτοί που βρίσκονται σε όλες τις ηγετικές θέσεις και δεν έχουν ιδέα για τις διεθνείς οικονομικές συμφωνίες, ούτε για τα σύνθετα οικονομικά μοντέλα των Αφγανικών κυβερνήσεων με τα ξένα νομίσματα. Ωστόσο, δεν μας συμπεριλαμβάνουν στις συζητήσεις, δεν εμπιστεύονται κανέναν και δεν παίρνουν αποφάσεις».

Επιπλέον, κάποια από τις πηγές ανέφερε ότι «βρίσκονται σε δίλημμα, γιατί αν κρατήσουν την κατάσταση όπως έχει, δηλαδή με περιορισμένες αναλήψεις όπου, ακόμη και οι επιχειρηματίες δεν επιτρέπεται να βγάλουν πάνω από 25.000$ τον μήνα, οι εταιρίες θα καταρρεύσουν. Από την άλλη πλευρά, αν καταργήσουν αυτούς τους κανόνες, οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να βγάλουν ό,τι χρήματα έχουν, οι τράπεζες θα καταρρεύσουν και το αφγκάνι θα βυθιστεί στην άβυσσο, αφού όλοι θα θέλουν τα χρήματα σε δολάρια».

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν – «Οι πολίτες πρεπει να κάνουν υπομονή»

Το Spiegel επίσης, επικοινώνησε και κατάφερε να μιλήσει με εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών των Ταλιμπάν, τον Αχμάντ Γουάλι Χακμάλ, ο οποίος τόνισε ότι η κριτική στους Ταλιμπάν είναι άδικη καθώς, όπως είπε «πριν μπορέσουμε να πληρώσουμε μισθούς, πρέπει να ξεδιαλύνουμε τους ψεύτικους υπαλλήλους που ήταν μέσα στον προϋπολογισμό, ειδικά στην αστυνομία».

Στην συνέχεια, ανέφερε: «Θα πληρώσουμε.Ήδη παίρνουμε 300 με 400 εκατομμύρια αφγκάνι, δηλαδή 4 με 3 εκατομμύρια ευρώ από φόρους, κάθε μέρα». Επίσης, τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να δείξει υπομονή και ότι «θα κάνουμε πιο εύκολη την επένδυση σε ξένους επενδυτές και θα βγάλουμε το απαγορευτικό». Όσον αφορά το πότε θα ανοίξουν την τράπεζα είπε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς, γιατί πρέπει πρώτα «να ελευθερώσετε τα χρήματα μας».

Η ανθρωπιστική βοήθεια

Η Άνγκελα Μέρκελ από την σύνοδο των G20 είχε τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία του κράτους. Επίσης, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ επισήμανε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να πετύχουμε την επιτάχυνση της παροχής βοήθειας στο Αφγανιστάν πριν μπει ο χειμώνας και πλήξει με ασιτία μεγάλο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβριο μαζεύτηκαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τη διεθνή κοινότητα προς στήριξη του αφγανικού λαού. Ωστόσο, ο οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε πως το ανθρωπιστικό πρόγραμμα χρηματοδότησης βρίσκεται ακόμη στο 1/3 του απαραίτητου ποσού, καθώς λείπουν, ακόμη, 220 εκ. το μήνα για να είναι ουσιαστική η δράση.