Η κυβέρνηση Τραμπ ενημέρωσε το βράδυ της Τρίτης το Κογκρέσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούν επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο CNN.

Ads

Συγκεκριμένα ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν κι επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς το Κογκρέσο έλαβε την επίσημη ειδοποίηση από τον Ντόναλντ Τραμπ.
 

Η αποχώρηση θα ισχύσει έπειτα από έναν χρόνο, στις 6 Ιουλίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Τραμπ είχε κατηγορήσει τον Π.Ο.Υ. για καθυστερημένη αντίδραση και για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών της Κίνας για την πανδημία.
 
«Ο Π.Ο.Υ. τα θαλάσσωσε. Παρότι χρηματοδοτείται κυρίως από τις ΗΠΑ, είναι πολύ σινο-κεντρικός. Θα το δούμε αυτό» είχε γράψει στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας και αντίπαλοι του προέδρου επέκριναν αυτήν την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε πως, αν εκλεγεί στις 3 Νοεμβρίου, θα ακυρώσει την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Την πρώτη ημέρα της προεδρίας μου, θα επανενταχθώ στον ΠΟΥ και θα υπογραμμίσω και πάλι την παγκόσμια ηγεσία μας», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter. «Οι Αμερικανοί είναι πιο ασφαλείς όταν η Αμερική δεσμεύεται να ενισχύσει την παγκόσμια υγεία», εξήγησε.

Η Κίνα από την πλευρά της επέκρινε επίσης τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) λέγοντας πως η κίνηση αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το Πεκίνο καλούσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την υποστήριξή της προς τον ΠΟΥ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης.

Εξάλλου, σε προφανή αντίποινα για τους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε ορισμένους κινέζους αξιωματούχους, ο Ζάο δήλωσε επίσης σήμερα πως η Κίνα θα επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε αμερικανούς πολίτες που έχουν επιδείξει αυτό που χαρακτήρισε κάκιστη συμπεριφορά σχετικά με το Θιβέτ.