Συγγνώμη από την Τουρκία και επίσημα ζήτησε με επιστολή του σήμερα το Ισραήλ. Είχε προηγηθεί διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των 2 χωρών, με αφορμή τη συμπεριφορά του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν απέναντι στον Τούρκο πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, Ογκούζ Τσελικόκ, κατά τη συνάντηση τους, η οποία έγινε με ισραηλινή πρόσκληση προκειμένου να επιδοθεί στον δεύτερο διαμαρτυρία για μια την «αντισημιτική» -κατά τους Ισραηλινούς- σειρά «Η κοιλάδα των λύκων», που προβάλλεται από την τουρκική τηλεόραση.

Ads

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν συντόνισαν τις κινήσεις τους με την επιστολή για συγγνώμη που απέστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις, Ντάνι Αγιαλόν στον Τούρκο πρεσβευτή, προσδοκώντας να τεθεί τέρμα» στην υπόθεση αυτή, αναφέρεται στη σχετική πρωθυπουργική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι από τους αρμόδιους υπουργούς ζητήθηκε να εργαστούν βρίσκοντας τρόπους ώστε «να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις” με την Τουρκία κι “οι διμερείς σχέσεις να αναθερμανθούν».

Μετά το επεισόδιο, η Τουρκία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για τον τρόπο με τον οποίο ο Ισραηλινός Ντάνι Αγιαλόν δέχτηκε στο γραφείο του τον Τούρκο πρεσβευτή. Όπως έγινε γνωστό, ο δέυτερος στην ισραηλινή διπλωματία άφησε τον Τσελικόκ να περιμένει στον διάδρομο και αφού αφαίρεσε την τουρκική σημαία και τα αναψυκτικά από το τραπέζι των συνομιλιών, έβαλε τον κ. Τζελικόλ να καθίσει σε καρέκλα χαμηλότερη από τις καρέκλες των Ισραηλινών συνομιλητών του, ενώ μετέφερε τη διαμαρτυρία του στα εβραϊκά μπροστά στις κάμερες, με αποτέλεσμα ο συνομιλητής του να μην καταλαβαίνει. Ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε επίσης να ανταλλάξει χειραψία με τον συνομιλητή του, δηλώνοντας: «Οχι, αυτό είναι το όλο θέμα».

Ads

Ο Αγιαλόν ζήτησε συγνώμη σήμερα, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας, για τον τρόπο με τον οποίο δέχτηκε στο γραφείο του τον Τούρκο πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, τόνιοσε ωστόσο ότι «διατηρεί τη διαμαρτυρία του κατά των επιθέσεων στην Τουρκία που έχουν στόχο το Ισραήλ».

«Δεν είναι στις συνήθειές μου να προσβάλλω πρεσβευτές ξένων χωρών. Στο μέλλον θα διευκρινίζω τη θέση μου μέσω πιο αποδεκτών διπλωματικών οδών», επισήμανε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε ικανοποίηση για τη συγνώμη αυτή. «Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι διαμαρτυρίες του υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρεσβευτή είναι αιτιολογημένες αλλά έπρεπε να εκφραστούν με ένα πιο αποδεκτό διπλωματικό τρόπο», τόνισε στην ανακοίνωση του.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Χααρέτζ, ο Τσελικόκ δήλωσε ότι «παγιδεύτηκε» από τον Αγιαλόν. «Αν ο Αγιαλόν είχε το θάρρος να μιλήσει στ’ αγγλικά, θα είχα καταλάβει αυτά που έλεγε και θα είχα αντιδράσει έντονα. Στα 30 χρόνια της διπλωματικής μου καριέρας, ουδέποτε ένιωσα τέτοια ταπείνωση», δήλωσε.

«Τέτοια ταπεινωτική συμπεριφορά δεν αντιμετώπισα ούτε στην Ελλάδα»

Με τίτλο «Τούρκος Πρέσβης: τέτοια μεταχείριση δεν είχα ούτε στην Ελλάδα» δημοσιεύονται σήμερα στην δεύτερη σελίδα της ισραηλινής εφημερίδας Ma’ariv οι χθεσινοβραδυνές δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Τούρκος Πρέσβης στο Ισραήλ Ahmet Oguz Celikkol, κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Κανάλι 2.

Ο Τούρκος πρέσβης, μια ημέρα μετά το επεισόδιο με τους αξιωματούχους του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της εν λόγω συνάντησης δεν είχε καταλάβει τίποτα. Μόνο αφού είδε τις φωτογραφίες συνειδητοποίησε τι ακριβώς συνέβη, και τόνισε ότι ήταν σοκαρισμένος για τον τρόπο που «του την έστησαν», χαρακτηρίζοντας το συμβάν «σκάνδαλο».

Ο κ.Celikkol υπογράμμισε ότι τέτοια ταπεινωτική συμπεριφορά δεν έχει συναντήσει στα 35 χρόνια της διπλωματικής του θητείας, ακόμη, ούτε και στην Ελλάδα (σε παρένθεση προστίθεται το σχόλιο «τον φανατικό εχθρό της Τουρκίας»). Τέλος πρόσθεσε, ότι αφού αποχώρησαν οι κάμερες, η ατμόσφαιρα ήταν τελείως διαφορετική και ο υφυπουργός ήταν ήρεμος και χαμογελαστός.