Επίσημη πρώτη σήμερα για τους γάμους ομοφυλόφιλων στην Ιρλανδία, καθώς τίθεται σε ισχύ ο νόμος  που επιτρέπει σε άτομα ιδίου φύλου να ενωθούν με τα ιερά δεσμά. Η απόφαση έρχεται 6 μήνες μετά το ιστορικό «ναι» που είπαν οι Ιρλανδοί πολίτες σε δημοψήφισμα για το θέμα.

Ads

Οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό θα αναγνωρίζονται άμεσα στην Ιρλανδία, ενώ και άλλα ομοφυλόφιλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να δηλώσουν την πρόθεσή τους να παντρευτούν.

Τον Μάιο, η Ιρλανδία αποφάσισε σε δημοψήφισμα με 62,1% υπέρ του να επιτρέπεται ο γάμος ανάμεσα σε δύο άτομα «χωρίς διάκριση ως προς το φύλο τους» – η πρώτη φορά που ο γάμος ομοφυλοφίλων νομιμοποιείται με δημοψήφισμα.

Η εξέλιξη αυτή δικαίωσε τους ακτιβιστές του κινήματος ΛΟΑΤ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα) στη συντηρητική αυτή καθολική χώρα, η οποία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία μόλις το 1993.

Ads

Συνολικά, 2.054 ζευγάρια έχουν ενωθεί από τότε που η Ιρλανδία κατέστησε νόμιμο το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης το 2011, αλλά για να μετατραπεί αυτό σε γάμο απαιτείται νέα τελετή αν καταθέσουν αίτηση μερικές μέρες νωρίτερα.