Επίσημη διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να καταγγείλει τη νέα «στρατιωτικοποίηση» από μέρους της Βρετανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Νήσους Φώκλαντς (για τους Αργεντινούς Μαλβίνας), θα καταθέσει η Αργεντινή, σύμφωνα με την πρόεδρο της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες. Η ένταση στις σχέσεις Μπουένος Άιρες – Λονδίνου αυξάνεται, καθώς πλησιάζει η 30ή επέτειος από τη σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες για τις νήσους (2 Απριλίου-14 Ιουνίου 1982).

Ads

 

«Πρόκειται να καταθέσουμε μια διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, διότι αυτή η στρατιωτικοποίηση αποτελεί ένα σοβαρό κίνδυνο για την διεθνή ασφάλεια» είπε η πρόεδρος της Αργεντινής σε πολιτικούς και βετεράνους του προ τριακονταετίας πολέμου στα νησιά, σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο.

«Βρίσκονται στην διαδικασία να στρατιωτικοποιήσουν το Νότιο Ατλαντικό για άλλη μια φορά: δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε διαφορετικά την αποστολή ενός υπερσύγχρονου αντιτορπιλικού και του διαδόχου του θρόνου, τον οποίο θα προτιμούσαμε να βλέπαμε με πολιτική περιβολή» πρόσθεσε.
 
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει στα Φώκλαντς τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, ενώ στην περιοχή αναμένεται να καταπλεύσουν ένα νέο αντιτορπιλικό και πιθανώς επίσης, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Η κυβέρνηση της Αργεντινής χαρακτήρισε την αποστολή «πρόκληση».
 
Η Φερνάντες επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να αποχαρακτηριστεί, «μέσα σε 30 ημέρες», τμήμα τουλάχιστον της γνωστής «Έκθεσης Ράτενμπαχ» του 1982. Η έκθεση φέρει το όνομα του στρατηγού εν αποστρατεία Μπενχαμίν Ράτενμπαχ, ο οποίος είχε ηγηθεί της επιτροπής του στρατού που ερεύνησε τον ρόλο των ένοπλων δυνάμεων στην ήττα στον πόλεμο. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Αργεντινής έχει επικρίνει επανειλημμένα το γεγονός ότι η έκθεση παρέμεινε απόρρητη ως και σήμερα.
 
Κοντά στην έδρα της προεδρίας διαδηλωτές κρατώντας σημαίες της χώρας φώναζαν συνθήματα όπως: «Έξω οι Βρετανοί από τις Μαλβίνας», «Οι Μαλβίνας είναι αργεντίνικες».

Ads