Ο πρώην συνεργάτης της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν ορκίσθηκε Ρώσος πολίτης και έλαβε ρωσικό διαβατήριο.

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του, Ανατόλι Κουτσερένα, στο πρακτορείο Ria Novosti, η σύζυγός του Σνόουντεν βρίσκεται και αυτή «στο στάδιο υποβολής αίτησης για να πάρει ρωσικό διαβατήριο».

Το διάταγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, με το οποίο απένειμε τη ρωσική υπηκοότητα στον Σνόουντεν, δημοσιεύθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου. Νωρίτερα, είχε πάρει μόνιμη άδεια παραμονής στη Ρωσία.

Ο Σνόουντεν, στην περίπτωση που επιστρέψει στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπία και υπεξαίρεση κρατικής περιουσίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολυετή κάθειρξη, διότι το 2013 έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για το αμερικανικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Συγκεκριμένα, με τα στοιχεία αυτά αποδείχθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες 35 υψηλόβαθμων προσώπων διαφόρων κρατών.

Ads

Σύμφωνα με μυστική έκθεση του Πενταγώνου, ο Σνόουντεν υπέκλεψε σχεδόν 2 εκατομμύρια απόρρητους φακέλους.

Την ίδια χρονιά ο Σνόουντεν εγκατέλειψε τις ΗΠΑ. Αρχικά διέφυγε στο Χονγκ Κόνγκ και εν συνεχεία, σύμφωνα με τους δικούς του ισχυρισμούς, για να αποφύγει την σύλληψη βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Ρωσία.

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Σνόουντεν πήρε τη ρωσική υπηκοότητα. Διερωτήθηκε αν θα καλέσουν τώρα τον Σνόουντεν στον στρατό για να πολεμήσει στην Ουκρανία.

Ο δικηγόρος του Σνόουντεν δήλωσε πάντως ότι ο πελάτης του δεν μπορεί να επιστρατευθεί επειδή δεν υπηρέτησε στον ρωσικό στρατό.