Το «πράσινο φως» για την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ισπανίας κατά δύο έτη, έως το 2016 άναψε η τρόικα, την ώρα που η Μαδρίτη αποφάσιζε την παράταση της έκτακτης αύξησης στη φορολογία εισοδήματος για έναν ακόμη χρόνο. Παράλληλα το ΔΝΤ επικρότησε τους δημοσιονομικούς στόχους που ανακοίνωσε η Μαδρίτη με την Κριστίν Λαγκάρντ να διαμηνύει ότι τους στηρίζει απόλυτα.

Ads

 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε το αίτημα για παράταση της χρονικής περιόδου για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος της Ισπανίας στο 3%, έπειτα από την παρουσίαση από την κυβέρνηση της χώρας των οικονομικών της προβλέψεων, στο πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης το οποίο θα πρέπει να έχει αποσταλεί στις Βρυξέλλες έως τα τέλη Απριλίου.
 
«Η παράταση της προθεσμίας για την διόρθωση του υπερβάλλοντος ελλείμματος για το 2016 είναι σύμμετρη προς τις τρέχουσες τεχνικές αναλύσεις της Επιτροπής, που εκτιμούσαν πως αποτελεί μία ισορροπημένη – πλην όμως φιλόδοξη – πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης, λαμβανομένου υπ’ όψη του δυσχερούς οικονομικού πλαισίου» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η Κομισιόν. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα στις 29 Απριλίου. 
 
Το ΔΝΤ από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους νέους δημοσιονομικούς στόχους που ανακοίνωσε η Μαδρίτη. 
 
«Υποστηρίζω απόλυτα τους στόχους που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψει σε μία υγιή δημοσιονομική θέση, εγγυώμενη παράλληλα μία επιστροφή στην ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
 
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα προκειμένου να εξασφαλίσουν μία πιο σταδιακή εξισορρόπηση των δημοσίων χρηματοοικονομικών είναι, σύμφωνα με την Λαγκάρντ, ένα καλοδεχούμενο βήμα, το οποίο θα επιτρέψει να εκπληρωθούν αυτοί οι στόχοι, στηριζόμενο στις μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος έτους.
 
Τα νούμερα
 
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 1,3% το 2013 αντί για 0,5% όπως εκτιμούσε προηγουμένως. Για το 2014 η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 0,5%, ενώ εκτιμά ότι στη συνέχεια η οικονομία θα κερδίσει ορμή ξεπερνώντας το 1% το 2016.
 
Για το δημοσιονομικό έλλειμμα η κυβέρνηση προβλέπει να μειωθεί από το 6,3% του ΑΕΠ αυτό το έτος στο 2,7% του ΑΕΠ το 2016.
 
«Αυτές είναι ιδιαίτερα συντηρητικές προβλέψεις. Πρόθεση μας δεν είναι να πούμε ακριβώς πόσο θα αναπτυχθεί η οικονομία το 2014, αλλά να παρουσιάσουμε έναν αξιόπιστο οδικό χάρτη για τη μείωση των ελλειμμάτων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος. 


 
Τα μέτρα
 
Στο μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επιπλέον αύξηση των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, ανακοίνωσε όμως την διατήρηση έως το 2015 της έκτακτης αύξησης του πρώτου και ενημέρωσε για την επιβολή και νέων φόρων στους τομείς του περιβάλλοντος και των τραπεζών.
 
«Δεν πρόκειται να αυξήσουμε τους σημαντικότερους φόρους: τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ», διευκρίνισε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του οικονομικού πλαισίου έως το 2016.
 
Η ισπανική κυβέρνηση απέκλεισε ταυτόχρονα μία αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος από 1ης Σεπτεμβρίου είχε εκτιναχθεί από το 18 στο 21% στην ανώτερη τιμή του και από το 8 στο 10% στην κατώτερη. Αντίθετα, η έκτακτη αύξηση του φόρου εισοδήματος, που αρχικά προβλεπόταν μόνον για τα έτη 2012 και 2013, θα διατηρηθεί και για το 2014, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Κριστόβαλ Μοντόρο.
 
«Όσον αφορά τη φορολογία επί του εισοδήματος, θα καταργήσουμε αυτήν την αύξηση το 2015, διότι για πριν δεν είναι εφικτό. Κατά συνέπεια αναβάλλουμε αυτή τη δέσμευση για το 2015» επεσήμανε.