Συνεδριάζουν σημερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) όπου αναμένεται να συζητηθούν η ενίσχυση του Ταμείου σταθερότητας και η επιμήκυνση του δανείου προς την Ελλάδα. Αύριο, Τρίτη ακολουθεί συνεδρίαση του Ecofin με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών των κρατών μελών της Ε.Ε.

Ads

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει το απόγευμα της Δευτέρας τους ομολόγους του για την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδος από την τρόικα, ενώ αναμένεται να συζητήσει με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Όλι Ρεν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ για το θέμα που ενέσκηψε με τις δηλώσεις της τρόικας την Παρασκευή.

Κατά την συνεδρίαση θα εξετασθούν η οικονομική κατάσταση και οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην ζώνη του ευρώ, οι γαλλογερμανικές προτάσεις για καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, η προωθούμενη «συνολική» αντιμετώπιση στην κρίση χρέους, η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και η τόνωση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Συζήτηση αναμένεται να γίνει και για την τροποποίηση των όρων δανεισμού των μηχανισμών στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του προηγούμενου Νοεμβρίου. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις καθώς το θέμα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια κρατών της ζώνης του ευρώ που την παρούσα περίοδο βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

Ads

Αύριο, Τρίτη, συνέρχεται και το Ecofin, με την ατζέντα να περιλαμβάνει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και την μελλοντική πορεία του μακροοικονομικού διαλόγου σε πολιτικό επίπεδο, νομοθετικές διαβουλεύσεις και μη νομοθετικές δραστηριότητες σχετικά με την Οικονομική διακυβέρνηση με οδηγία του Συμβουλίου για τη θέσπιση ελάχιστων κανόνων στα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών-μελών και οδηγία για τη φορολογία αποταμιεύσεων.

Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα των υπουργών Οικονομικών, στις μη νομοθετικές δραστηριότητες οι συζητήσεις θα αφορούν:

1. Συμφωνίες με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της απάτης
2. Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (24-25 Μαρτίου 2011)
3. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
4. Προετοιμασία της Συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών της Ομάδας G20 (18-19 Φεβρουαρίου 2011)
5. Διαδικασία απαλλαγής όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2009 6. Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό 2012

Διαφωνίες για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Εν τω μεταξύ, έντονες είναι διαφωνίες μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητες ενόψει των δυο συνεδριάσεων. Σύμφωνα με ανταποκριτές της Le Monde στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες οι σοσιαλιστές ηγέτες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας υποστηρίζουν το γαλλογερμανικό σχέδιο, ενώ οι συντηρητικοί ομόλογοί τους διαφωνούν με ορισμένες διατάξεις, όπως η εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων και ο τερματισμός της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών. Επιπλέον οι μικρότερες χώρες δείχνουν να ενοχλούνται από τη γαλλογερμανική κυριαρχία ενώ προβληματισμένες είναι και οι χώρες που βρίσκονται εκτός ευρωζώνης καθώς φοβούνται ότι θα παίξουν το δεύτερο ρόλο σε μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων.

Spiegel: Στα 500 δισ. το ταμείο του ΕΤΧΣ

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν μόνιμο μηχανισμό διάσωσης του ευρώ αποκτούν συγκεκριμένη μορφή, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel». Ο «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας» (ΕΜS) θα διαχειρίζεται 500 δισ. ευρώ για τις χώρες της Ευρωζώνης, που θα χρειαζονται βοήθεια. Το αποθεματικό κεφαλαίων του ταμείου θα ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. Τα ποσά θα καταβληθούν από τα κράτη-μέλη ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην ΕΚΤ, αναφέρει προδημοσίευση του Spiegel, που κυκλοφορεί σήμερα, Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μόνιμος μηχανισμός ΕΜS θα διαμορφωθεί κατά το πρότυπο του ΔΝΤ. Αποστολή του θα είναι να σταθεροποιεί το ευρώ και να βοηθά με τη χορήγηση βραχυπρόθεσμων, ή μεσοπρόθεσμων, δανείων τις χώρες, που περιέρχονται σε ανάγκη. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, ο ΕΜS θα μπορεί, επίσης, να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε κρίση.

Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αναδιάρθρωση χρέους, την οποία απαιτεί με έμφαση η γερμανική κυβέρνηση, προβλέπεται σε ηπιότερη μορφή. Το «Spiegel» παραπέμπει σε έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αναφέρει ότι τα κράτη που έχουν πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινούν «έγκαιρα διάλογο» με τους πιστωτές τους για την εκούσια συμμετοχή των πιστωτών στα μέτρα εξυγίανσης. Αναγκαστική παραίτηση από τις απαιτήσεις τους προβλέπεται μόνον ως «έσχατη διέξοδος» και μάλιστα «όταν θα έχουν αποτύχει εναλλακτικές λύσεις, βάσει συμφωνιών της αγοράς». Στους πιστωτές παρέχεται δικαίωμα συναπόφασης για το αν θα περιληφθεί το επίμαχο μέτρο στη συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος. «Αυτή η παράγραφος θα ελεγχθεί με παράγοντες της αγοράς», αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν.

Το «Spiegel» παράλληλα αποκαλύπτει ότι ο EMS, που θα αντικαταστήσει από τα μέσα του 2013 το σημερινό ταμείο ΕΤΧΣ (EFSF), προσκρούει, στη Γερμανία, σε συνταγματικούς ενδοισμούς, οι οποίοι προβάλλονται σε γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής βουλής (Bundestag). Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των νομικών, η γερμανική βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τη θέσπιση του μηχανισμού EMS με πλειοψηφία δύο τρίτων, λόγω εκτεταμένων παρεμβάσεων που επέρχονται στην κυριαρχία του γερμανικού κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ θα χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Οι νομικοί της γερμανικής βουλής, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, διατυπώνουν πολλές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα του ΕΜS, όπως αναφέρεται σε επιστολή του βουλευτή του κόμματος Φρανκ Σέφλερ, προς την κοινοβουλευτική ομάδα του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP.

Σόιμπλε: Καμία ανάγκη ενίσχυσης του ΕΤΧΣ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πάντως σήμερα, για ακόμα μία φορά, πως δεν υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί με νέους πόρους το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και πως η συζήτηση για το θέμα τροφοδοτεί την κερδοσκοπία των αγορών για την δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.Όπως τόνισε ο Σόιμπλε στη γαλλική εφημερίδα La Tribune “δεν είναι αναγκαίο στη παρούσα φάση να ενισχυθεί η χρηματοδοτική εμβέλεια του Ταμείου”.