Ότι θα επιμείνει στο σχέδιο του εποικισμού στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η δήλωση έρχεται δυο ημέρες μετά την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων των Ισραηλινών με τους Παλαιστινίους.

Ads

 
Ο Νετανιάχου επανέλαβε, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ότι «το Ισραήλ σκοπεύει να προσαρτήσει τους ισραηλινούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και τους μεγάλους οικισμούς στους οποίους ζουν οι περισσότεροι από τους 360.000 Ισραηλινούς και οι οποίοι βρίσκονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους».
 
«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για αληθινά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, επειδή όλοι γνωρίζουν, περιλαμβανομένης της ομάδας των παλαιστίνιων διαπραγματευτών, ότι αν κατασκευάζουμε μερικές εκατοντάδες κατοικίες στο Γκίλο ή στο Ραμότ, εβραϊκούς οικισμοί στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ή σε άλλες συνοικίες της Ιερουσαλήμ, καθώς και στα αστικά συγκροτήματα στη Δυτική Όχθη, αυτό γίνεται διότι θα αποτελέσουν τμήμα του Ισραήλ στον οριστικό χάρτη της ειρήνης», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
 
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν σχολιάσει πως οι συγκεκριμένοι εποικισμοί είναι παράνομοι και πως πρέπει οι δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
 
Την Πέμπτη, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, με την ευκαιρία μιας συνάντησής του με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο Μπαν Κι Μουν είχε εκφράσει «βαθιά ανησυχία» για την επανάληψη του ισραηλινού εποικισμού.