Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά εργασίας θα εγκριθούν μέχρι τις 10 Ιουνίου, παρά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων, υπογράμμισε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο.

Ads

Η ένωση των εργοδοτών (CEOE) και τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα των εργαζομένων, τα UGT και CCOO, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σε ένα κείμενο που θα αφορούμε τη μεταρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ευελιξία του συστήματος διαπραγματεύσεων ανά κλάδο.

Ο Θαπατέρο είχε προειδοποιήσει το πρωί ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, «την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, η κυβέρνηση θα εγκρίνει (το υπουργικό συμβούλιο) τη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Η μεταρρύθμιση, την οποία η ισπανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα κάνει, «θα εγκριθεί με ή χωρίς συμφωνία» συνδικάτων και εργοδοτών, ανέφερε το δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας.

Συνδικάτα και εργοδοτικές ενώσεις συζητούσαν επί μήνες τη μεταρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων, με στόχο τη μείωση του πολύ υψηλού ποσοστού της ανεργίας (έφτασε το 21,29% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους), μετά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, το τραπεζικό σύστημα και τις συντάξεις.

Ads

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ισπανία θεωρούνται περιοριστικές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ισπανίας και η μεταρρύθμιση στοχεύει στη μεγαλύτερη ευελιξία του συστήματος.