Συντηρούνται και τη Δευτέρα σε δημοσιεύματα του ξένου έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου οι αναλύσεις για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με τα μέσα ενημέρωσης να εστιάζουν τόσο στο τι θα συμβεί στην Ελλάδα την επομένη των εκλογών όσο και στο ρόλο της ΕΚΤ στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Ads

Ενδεικτικά, Wall Street Journal και Financial Times πρωτοστατούν στο «χορό των Grexit», με εκτενή άρθρα.

Η Wall Street Journal στο κύριο άρθρο της που τιτλοφορείται «To ‘Grexit’ θα μπορούσε να συμβεί κατά λάθος», επισημαίνει πως, από την ίδρυσή της, η επιβίωση της ευρωζώνης βασίζεται στο παράδοξο ότι η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος εξαρτάται από την πίστη της αγοράς στη μη αναστρεψιμότητά του. Από την άλλη υπογραμμίζει πως η σταθερότητα της ευρωζώνης ενδεχομένως να απαιτήσει την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ, ως ένα τρόπο για την επιβολή πειθαρχίας μεταξύ των μελών της, ιδιαίτερα δε εκείνων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

«Η τρέχουσα πολιτική κρίση στην Ελλάδα δοκιμάζει αυτό το παράδοξο», σημειώνει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον, προσθέτοντας πως «κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, λιγότερο δε από όλους οι ίδιοι οι Έλληνες, το 74% των οποίων θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα».

Ads

Μάλιστα, ο αρθρογράφος αναφέρεται και στο «ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο, όπως σημειώνει, «’φλέρταρε’ με την έξοδο από το ευρώ το 2012, πλέον αναγνωρίζει ότι ‘Grexit’ θα ήταν καταστροφικό».

«Το Grexit θα ήταν η νίκη όλων εκείνων των συμφερόντων που έχουν αντισταθεί στις μεταρρυθμίσεις, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα προνόμιά τους», αναφέρει ο Νίξον και προσθέτει πως ακριβώς επειδή το Grexit θα ήταν καταστροφικό, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. «Ο κίνδυνος ενός τυχαίου Grexit είναι πραγματικός», αναφέρει.

«Οι συνέπειες ενός κατά λάθος Grexit μπορεί να είναι εκτεταμένες. Πάνω από όλα, θα καταστρέψει την αναγκαία ψευδαίσθηση της μη αναστρεψιμότητας της ευρωζώνης, ένα σοκ από το οποίο μπορεί να δυσκολευτεί να ανακάμψει», σημειώνει – μεταξύ άλλων – ο αρθρογράφος της WSJ.

Financial Times: Ελλάδα και Ευρώπη να συμβιβαστούν για να αποφύγουν Grexit

Την ίδια στιγμή και οι Financial Times επιμένουν με άρθρο τους στο φύλλο της Δευτέρας ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να αποφευχθεί ένα ‘Grexit’».

Το άρθρο των FT τιτλοφορείται «Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να συμβιβαστούν για να αποφύγουν ένα Grexit», με τον αρθρογράφο να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσουν τις εκλογές οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα ήταν συνετό να του προσφέρουν, ως δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Ελλάδας, κάποια καρότα σε αντάλλαγμα για το μαστίγιο του ΔΝΤ και της ΕΕ. Οι πιστωτές πάντως θα πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές ότι η οικονομική στήριξη εξακολουθεί να εξαρτάται από μία ειλικρινή και ενεργή προσπάθεια μεταρρυθμίσεων».

Ωστόσο, κόντρα σε αυτή την κινδυνολογία περί ενός «Grexit» κινείται η τοποθέτηση του διευθυντή της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία και τεχνικού αναλυτή χρηματιστηριακών αγορών, Πάνου Παναγιώτου, ο οποίος με άρθρο του στο tvxs.gr περιγράφει διεξοδικά ποιοι είναι οι τέσσερεις μύθοι και αλήθειες για το Grexit.