Το νόμο για την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ισχύει στη χώρα από το 1963 επικύρωσε σήμερα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ το καθεστώς και οι δυνάμεις του βρίσκονται σε θέσεις μάχης ενάντια στους διαδηλωτές, ενόψει της σημερινής συγκέντρωσης κατά του προέδρου στη χώρα. «Άχρηστο» αν δεν υπάρξει ανεξάρτητη δικαστική εξουσία χαρακτήρισε το νόμο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χάιταμ αλ Μάλεχ,

Ads


Ο Άσαντ επικύρωσε το διάταγμα 161, το οποίο ορίζει τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης,
που είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Μάριο του 1963, όταν ανέβηκε στην εξουσία του κόμμα Μπάαθ. Παράλληλα, ο Άσαντ επικύρωσε ένα διάταγμα «το οποίο ορίζει την κατάργηση του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας», οι αποφάσεις του οποίου δεν υπόκεινται σε έφεση, σύμφωνα με την ίδια πηγή και ένα τρίτο «για τη ρύθμιση των ειρηνικών διαδηλώσεων, που είναι βασικό δικαίωμα που διασφαλίζεται από το σύνταγμα».

Σημειώνεται πως η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων είναι δύο από τα αιτήματα των διαδηλωτών, που έχουν δημιουργήσει ένα αντικαθεστωτικό κίνημα διαμαρτυρίας από τα μέσα Μαρτίου μέχρι σήμερα. Οι διαδηλωτές έχουν αντιμετωπιστεί με μία πρωτοφανής καταστολή και μέχρι σήμερα περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Άχρηστο» αν δεν υπάρξει ανεξάρτητη δικαστική εξουσία χαρακτήρισε το νόμο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χάιταμ αλ Μάλεχ. Παράλληλα, σημείωσε πως θα πρέπει οι υπηρεσίες ασφαλείας να διώκονται ποινικά για τις πράξεις τους. «Το πρόβλημα είναι ότι η κυβερνώσα τάξη και οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται σε ώσμωση, το δικαστικό σύστημα και ότι η νομοθεσία εξαιρεί τις δυνάμεις ασφαλείας από το να υπόκεινται σε ποινικές διώξεις», δήλωσε ο Μάλεχ, δικηγόρος και πρώην δικαστής. Εξάλλου σύροι διαφωνούντες εκτίμησαν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Άσαντ δεν θα σταματήσουν την καταστολή.

Ads

Μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης «οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι κρατούμενοι συνείδησης πρέπει να απελευθερωθούν, οι διαφωνούντες που είναι στην εξορία να επιστρέψουν, να απαγορευθούν οι συλλήψεις και να επιτραπούν οι διαδηλώσεις, όμως (οι αρχές) δεν πρόκειται να εφαρμόσουν το νόμο», έγραψαν οι διαφωνούντες στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πριν την επικύρωση του σχετικού νόμου από τον Άσαντ.

Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος της Συρίας Αμπντελχαλίμ Χαντάμ, δήλωσε πως η βίαιη καταστολή από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων θα οδηγήσει τελικά στην ανατροπή του. Ο Χαντάμ, που διέφυγε στο Παρίσι το 2005 έπειτα από 20 σχεδόν χρόνια στην αντιπροεδρία, μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα αλ Σόρουκ εκτίμησε πως ο στρατός της Συρίας θα σταματήσει να υποστηρίζει τον Άσαντ και θα δώσει τέλος «στη διαδογματική σύγκρουση που εκείνος και η οικογένειά του υποδαυλίζουν».

Τέλος, ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν χαρακτήρισε την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης «ένα θετικό βήμα» αν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας δεν παραβιάσουν τους νόμους. «Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η κατάργηση του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας είναι ένα θετικό βήμα, όμως θα ελέγξουμε τις επόμενες ημέρες τις πράξει των υπηρεσιών ασφαλείας και θα δούμε αν θα υπάρξουν παραβιάσεις των νόμων», δήλωσε ο Ραχμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Τώρα περιμένουμε την απελευθέρωση των χιλιάδων καταδικασθέντων», πρόσθεσε.