Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί επέκριναν την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s να υποβαθμίσει το αξιόχρεο 9 μελών της ευρωζώνης. Η S&P υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες τις Κύπρο, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία και κατά μία βαθμίδα την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Γερμανίας για την οποία μάλιστα αναθεώρησε την προοπτική σε σταθερή από αρνητική. Για ηχηρό πλήγμα κατά του Σαρκοζί κάνουν λόγο δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που επισημαίνουν ότι μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας, η Γερμανία μένει η μόνη κυρίαρχος της Ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ads

O Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε ότι η κίνηση της S&P είναι “ασυνεπής“, καθώς η ζώνη του ευρώ παίρνει “αποφασιστικά μέτρα” για τον τερματισμό της κρίσης χρέους.

Ο κ. Ρεν είπε ότι “λυπάται” για την απόφαση, λέγοντας ότι η ζώνη του ευρώ έχει αναλάβει “αποφασιστική δράση σε όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της κρίσης και έχει κάνει πρόοδο στην προσπάθεια να ηρεμήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές”.

“Είναι σημαντικό τώρα να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμού Σταθερότητας και … να τον θέσουμε σε ισχύ του μέχρι τον Ιούλιο», πρόσθεσε.

Ads

“Κατάπληκτη” η Κομισιόν

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε “κατάπληκτος” για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα αρκετών χωρών, ενώ η ευρωζώνη λαμβάνει αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

 “Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν κινητοποιηθεί” για την ενίσχυση του ελέγχου των δημοσιονομικών και τη διακυβέρνηση της νομισματικής ένωσης, “μένω κατάπληκτος για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης S&P, και επί της ουσίας, για την αξιολόγησή του που δεν λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί”, δήλωσε ο Μπαρνιέ σε ανακοίνωσή του.

“Πέρα από τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, που είναι μια γνώμη μεταξύ άλλων, αυτό που νομίζω είναι το σημαντικότερο, είναι η αντικειμενική οικονομική εκτίμηση της παρούσας κατάστασης που κάνουμε”, είπε ο γάλλος επίτροπος.

Ο Μπαρνιέ επισήμανε το γεγονός ότι “παντού, σε κάθε χώρα, καταβάλλεται πρωτοφανής προσπάθεια για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, κοινοί κανόνες καθιερώνονται διασφαλίζοντας για το μέλλον μια οικονομική και δημοσιονομική ένωση που πρέπει να συμβαδίσει με την νομισματική ένωση, και στο τέλος, υπάρχει σαφής δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας” να υποστηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Γαλλία: Δεν είναι καταστροφή

Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας ήταν μια “αναμενόμενη” απόφαση, αλλά ήλθε σε “ακατάλληλη στιγμή” και επίσης ότι δεν πρέπει να “δραματοποιηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμηθεί”.

“Μπορούμε να πούμε ότι ήλθε σε ακατάλληλη στιγμή δεδομένων των προσπαθειών της ευρωζώνης, προσπαθειών που αναγνωρίζουν άλλωστε και οι επενδυτές “, τόνισε ο Φιγιόν και πρόσθεσε ότι “η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σήμα συναγερμού που δεν πρέπει να δραματοποιηθεί, αλλά ούτε και να υποτιμηθεί”.

“Καλό νέο δεν είναι, αλλά δεν είναι και η καταστροφή”, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν. Η Γαλλία είχε ακόμα ένα στερεό “AA +”, πρόσθεσε και έφερε το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών για να αμβλύνει τις εντυπώσεις.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, υποβαθμίστηκε κατά τη θερινή περίοδο”, είπε στην γαλλική τηλεόραση. ” Όλα είναι σχετικά. Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Δεν πρέπει να πανικοβληθεί ο γαλλικός λαός.”

Να μην υπερεκτιμούμε τις αποφάσεις των Οίκων

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης είναι αποφασισμένες να κάνουν “ότι χρειάζεται για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη”.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε σε δηλώσεις του στο κανάλι RTL ότι δεν θα πρέπει να “υπερεκτιμώνται” οι αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει για υποβάθμιση του αξιόχρεου χωρών της Ζώνης του Ευρώ.

“Αυτό που καταλάβαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις των οίκων”, διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε.

image

Αδυναμία της ευρωζώνης

Η S&P πήρε την απόφαση της για υποβάθμιση του αξιόχρεου των 9 χωρών λόγω της αδυναμίας, όπως ανακοίνωσε, των ηγετών της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν τον συστημικό κίνδυνο στις αγορές.

O οίκος εκτιμά μάλιστα πως η διαδικασία μεταρρυθμίσεων η οποία βασίζεται αποκλειστικά στη δημοσιονομική πειθαρχία εμπεριέχει τον κίνδυνο να γίνει αυτοαναιρούμενη.

Σημειώνει μάλιστα πως η Ε.Ε. δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα σχέδιο που θα κάνει την υπέρβαση και θα αντιμετωπίζει τα οικονομικά προβλήματα.

Είχε προειδοποιήσει

H βασικότερη ανησυχία πίσω από την υποβάθμιση της Γαλλίας είναι οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση του EFSF, του ταμείου στήριξης για την Ευρωζώνη: Το «ΑΑΑ» του Ταμείου δικαιολογείται ουσιαστικά με την άριστη αξιολόγηση Γερμανίας και Γαλλίας, που συνεισφέρουν και εγγυώνται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του.
 
Το Δεκέμβριο, ο S&P είχε τοποθετήσει την αξιολόγηση των 15 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική -περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης- και ανέφερε ότι οι «συστημικές πιέσεις» εντείνονταν καθώς οι όροι αναχρηματοδότησης του χρέους των 17 χωρών της ευρωζώνης επιδεινώνονταν.

Διεθνής Τύπος για τις υποβαθμίσεις

Οι Times σημειώνουν ότι η υποβάθμιση της Γαλλίας υπήρξε ένα ηχηρό πλήγμα για τον Σαρκοζί που προσπαθούσε ν’ αποδείξει ότι οδηγεί την χώρα στη σωστή οικονομική κατεύθυνση.

Η Γερμανία πλέον κρατά μόνη της το ΑΑΑ και μένει η μόνη κυρίαρχος της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Η υποβάθμιση της Γαλλίας δεν είναι μόνο οδυνηρή για την Γαλλία η οποία πλέον θ’ αναγκαστεί να σκληρύνει την δημοσιονομική της πολιτική και να μη μπορεί ν’ ανταποκριθεί στην βοήθεια των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης αλλά και για την Γερμανία η οποία θα επιφορτιστεί με ακόμα μεγαλύτερο βάρος οικονομικής βοήθειας προς τις ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης.

Το Spiegel σημειώνει ότι «Η S&P ξεκινά μαζικό χτύπημα κατά της Ευρώπης. Ο οίκος αξιολόγησης S&P έδωσε κακή βαθμολογία για 9 κράτη της Ευρωζώνης και υποβάθμισε την πιστοληπτική τους ικανότητα. Η Γαλλία και η Αυστρία έχασαν την άριστη αξιολόγησή τους. Καλύτερα είναι τα πράγματα για τη Γερμανία: Διατηρεί την άριστη πιστοληπτική ικανότητα»

Η Zeit-Online σημειώνει: «Η υποβάθμιση ενισχύει τους φόβους για αλυσιδωτή αντίδραση: Η S&P υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας. Μετά την απειλή τον Δεκέμβριο, η εξέλιξη δεν ήταν απροσδόκητη, αλλά οι συνέπειες για το ευρώ είναι αβέβαιες»

Η FTD υπογραμμίζει:
α) «Η S&P χτυπά μαζικά την Ευρωζώνη: Λίγο μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου των Η.Π.Α. ο οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα 9 χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Η Γαλλία και η Αυστρία χάνουν την άριστη βαθμολογία τους».
β) «Πολιτική και οικονομία επικρίνουν τις υποβαθμίσεις της S&P:
«Ο γερμανός Υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε σχολίασε τις υποβαθμίσεις στο περιθώριο συνεδρίασης της CDU στο Κίελο ως εξής: Δεν προκαλεί έκπληξη η απόφαση της S&P, αλλά ένας άλλος οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα υποβαθμίσει τη Γαλλία, αλλά θα διατηρήσει την άριστη πιστοληπτική της ικανότητα για φέτος. Οι αγορές έχουν στο μεταξύ μάθει να αντιμετωπίζουν τις διαφορετικές αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης. ‘Και η Γαλλία είναι σε καλό δρόμο’.

Ο Σόιμπλε δεν θεωρεί ότι η απόφαση της S&P θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη Γερμανία. Όπως είπε, η εξέλιξη δεν τον αφήνει μεν αδιάφορο, αλλά στην Ευρώπη όλοι από κοινού βρίσκονται σε καλό δρόμο. ‘Έχουμε κοινή μοίρα στην Ευρώπη’, είπε. Όλα μαζί τα κράτη πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. Μια κοινή μεσοπρόθεσμη πολιτική είναι σημαντικότερη από τις ‘ημερήσιες αποφάσεις των αγορών’.

Η ARD (tagesschau.de) με τίτλο «Χτύπημα από τη Νέα Υόρκη: Η S&P υποβαθμίζει 9 κράτη της Ευρωζώνης» σημειώνει:

«Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει άνεση μετά την απόφαση στη Νέα Υόρκη. Ο εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομικών Martin Kotthaus δήλωσε ότι η ανακοίνωση της S&P λαμβάνεται υπόψη. ‘Η βούλησή μας για δημοσιονομική εξυγίανση και η αποφασιστικότητά μας να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη είναι αναμφισβήτητες’, τόνισε και πρόσθεσε:

Το ίδιο ισχύει και για τους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωζώνη. Η σταθεροποίηση και βιώσιμη ενίσχυση της Ευρωζώνης θα πετύχει με την από κοινού εφαρμογή των αποφάσεων των συνόδοων κορυφής της ΕΕ και της συμφωνία για ένα δημοσιονομικό σύμφωνο, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του γερμανικού Υπ. Οικονομικών.