Τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο θρίλερ καθώς η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκοσίμα παραμένει επικίνδυνη μετά και τη νέα έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα το πρωί στον αντιδραστήρα ΙΙΙ του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, αποτέλεσμα του ισχυρού μετασεισμού μεγέθους 6,2 βαθμών που συντάραξε την Ιαπωνία. Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας έχει ενδείξεις ότι οι αντιδραστήρες Νο 1 και Νο 3 έχουν υποστεί μερική τήξη ενώ είναι πιθανό το ίδιο να συμβαίνει και στον αντιδραστήρα Νο 2. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, ωστόσο, δεν οδηγεί απαραίτητα σε μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας. Παράλληλα η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί

Ads

Όπως δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Τόκιο, στους τρεις αντιδραστήρες φαίνεται ότι έχει αρχίσει μια τήξη πυρηνικών καυσίμων και καθώς συνεχίζεται η μάχη με τον χρόνο και τις υψηλές θερμοκρασίες, ανεβοκατεβαίνει η στάθμη του νερού που πρέπει κανονικά να ψύχει τις ράβδους με το πυρηνικό καύσιμο. Οι τεχνικοί διοχετεύουν με αντλίες θαλασσινό νερό, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το λιώσιμο αυτών των ράβδων και να καταστραφεί το μεταλλικό περίβλημα, απελευθερώνοντας ραδιενέργεια στο περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας προηγήθηκε έκρηξη σε δεύτερο αντιδραστήρα, προκαλώντας κατάρρευση των τσιμεντένιων τοίχων και της οροφής και τον τραυματισμό 11 εργαζομένων, με τις αρχές πάντως να διαβεβαιώνουν ότι δεν έπαθε ζημιά το χαλύβδινο κέλυφος που προστατεύει τον πυρήνα. Προβλήματα είχαν εμφανιστεί στα συστήματα ψύξης ενός ακόμα πυρηνικού σταθμού της επαρχίας Φουκουσίμα, τον Φουκουσίμα-Νταΐνι, τη Δευτέρα όμως ανακοινώθηκε ότι αποκαταστάθηκαν.

«Εκτιμούμε ότι η έκρηξη στον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 3 είναι παρόμοια με εκείνη που έγινε στον υπ’ αριθμόν 1. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα είναι ασφαλές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πιθανότητα έκλυσης ραδιενεργών σωματιδίων είναι μικρή» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκιο Εντάνο.

Ads

«Απίθανο» δεύτερο Τσερνομπίλ

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα το απόγευμα συνεδρίασε στη Βιέννη, κεκλεισμένων των θυρών, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, ο Ιάπωνας επικεφαλής της Επιτροπής τόνισε πως «είναι απίθανο να κλιμακωθεί σε μια καταστροφική κατάσταση τύπου Τσερνομπίλ αυτό που έγινε στην Ιαπωνία». Δήλωσε, δε, ότι το δυστύχημα δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και τον σχεδιασμό μονάδας, αλλά σε μια «τεράστια φυσική καταστροφή που ξεπερνά τη φαντασία και την εμπειρία των ανθρώπων». Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στέλνει τελικά στο Τόκιο εμπειρογνώμονες, μετά το «πράσινο φως» που άναψαν οι ιαπωνικές αρχές.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο, η βασική διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει αλυσιδωτή αντίδραση σε κανέναν από τους αντιδραστήρες του Φουκουσίμα. Επιπλέον, οι πυρήνες των αντιδραστήρων στο ιαπωνικό εργοστάσιο στεγάζονται σε χαλύβδινα περιβλήματα που δεν υπήρχαν στο Τσερνομπίλ.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την υπηρεσία την αποστολή ειδικών. Συζητούμε με την Ιαπωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες», σημείωσε ο Αμάνο, σύμφωνα με το κείμενο των δηλώσεων που έκανε στη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα της υπηρεσίας στη Βιέννη.

«Ανησυχητική» χαρακτήρισε, ωστόσο, τη κατάσταση μετά το ατύχημα ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Ερίκ Μπεσόν, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί το σενάριο μίας πυρηνικής καταστροφής.

Νέος συναγερμός, χιλιάδες νεκροί

Ο προσωρινός επίσημος απολογισμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι ανέρχεται σε 3.200, ωστόσο οι Αρχές εκτιμούν ότι μόνο στην επαρχία Μιγιάκι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, οι νεκροί ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 10.000. Νεκροί και αγνοούμενοι φτάνουν επίσημα τις 6.000 αλλά ο αριθμός αναμένεται να ανέβει κατά πολύ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας οι διασωθέντες είναι 15.000. Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 350.000 Ιάπωνες εγκατέλειψαν όπως μπορούσαν τις κατοικίες τους για να φιλοξενηθούν σε καταφύγια. Εκατομμύρια άλλοι δεν έχουν ηλεκτρικό, νερό και επαρκή τρόφιμα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση στη χώρα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε την Κυριακή ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι στις μεγάλες πόλεις ακόμη και στο Τόκιο. Εκατομμύρια παραμένουν χωρίς τρεχούμενο πόσιμο νερό και ηλεκτρικό. Τα τρένα υπολειτουργούν, ενώ ατελείωτες είναι οι ουρές στα πρατήρια καυσίμων και σε όσα καταστήματα τροφίμων είναι ακόμα ανοιχτά, όπου τα ράφια αδειάζουν μέσα σε λίγες ώρες. Περίπου 400.000 άνθρωποι ζουν σε καταφύγια. Την ίδια στιγμή το ιαπωνικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 72.945 κτίρια καταστράφηκαν ή κρίθηκαν μονίμως ακατάλληλα για χρήση μετά το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση έχει διαθέσει 100.000 στρατιώτες για διάσωση και παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Τους στρατιώτες θα συνδράμουν 250.000 άνδρες της αστυνομίας. Διεθνείς ομάδες διάσωσης σπεύδουν ταυτόχρονα στην Ιαπωνία κατόπιν έκκλησης της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα συνεργεία διάσωσης από τουλάχιστον δέκα χώρες αναζητούν επιζώντες στις παραλιακές πόλεις της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας, οι οποίες ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής. Περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Ιαπωνία. Εκτός από τους συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ, βοήθεια στις έρευνες πρόσφερε και το Αφγανιστάν.

Αυξημένος κίνδυνος για νέο μεγάλο μετασεισμό

Παράλληλα η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες φτάνουν το 70%. Μετά οι πιθανότητας θα μειώνονται σταδιακά. Εξάλλου οι μετασεισμοί μέτριας κλίμακας συνεχίζονται στη χώρα.