Τη οργή της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας προκάλεσε σειρά σοβαρών παραπτωμάτων στρατιωτών της μηχανοκίνητης διμοιρίας Πεζικού που συμμετέχει  σε αποστολή του στη NATO στη Λιθουανία.

Ads

Οι έρευνες αφορούν διάφορα παραπτώματα, μεταξύ άλλων την εξαφάνιση πυρομαχικών, ύβρεις και προσβολές με πιθανόν ρατσιστικά κίνητρα, εξαναγκασμούς, διαγωγή που αποκάλυψε εξτρεμιστικές πεποιθήσεις και, σε μία περίπτωση, σεξουαλική επίθεση.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, στη διάρκεια γιορτής σε ξενοδοχείο στα τέλη Απριλίου, μέλη της διμοιρίας τραγούδησαν ακροδεξιά και αντισημιτικά τραγούδια.Έχει εξάλλου καταγραφεί σε βίντεο η καταγγελθείσα σεξουαλική επίθεση.

Το ένα από τα μέλη της διμοιρίας, το οποίο αντιμετωπίζει τις πιο σοβαρές κατηγορίες, ενδέχεται να αποταχθεί με συνοπτικές διαδικασίες δυνάμει του γερμανικού στρατιωτικού ποινικού κώδικα, διευκρίνισε χθες το υπουργείο Άμυνας.

Ads

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, διεμήνυσε ότι θα αποδοθούν επίσης ευθύνες εάν διαπιστωθεί πως συνάδελφοι των κατηγορουμένων απέκρυψαν στοιχεία από την ιεραρχία τους. Στην έρευνα συμμετέχει η στρατιωτική υπηρεσία αντικατασκοπείας (MAD).

Πάντως ήδη η γερμανική στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε να αποσύρει άρον άρον ολόκληρη τη μονάδα.