ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βορειας Κορέας δεν λέει να αποκλιμακωθεί. Αντίθετα ενισχύεται καθώς οι δύο πλευρές συνεχίζουν με αμείωτη ένταση της πολεμικές κινήσεις. Στο τελευταίο επεισόδιο οι ΗΠΑ αναπτύσσουν αντιπυραυλική ασπίδα στη Νότια Κορέα, ενισχύοντας τις δυνάμεις τους στην περιοχή, ως απάντηση στην Πιονγιάνγκ που πραγματοποίησε με μια τεράστια στρατιωτική άσκηση – επίδειξη ισχύος.

Ads

Ειδικότερα η Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 85η επέτειο της ίδρυσης του στρατού της, πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη άσκηση πυροβολικού που έχει κάνει ποτέ. Σε αυτή συμμετείχαν περίπου 300-400 συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, που έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν περιοχές στη Νότια Κορέα και την πρωτεύουσα Σεούλ.

Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς παρατάχθηκαν κατά μήκος της ακτής του Γονσάν και άνοιξα πυρ. Αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται περισσότερο για μια επίδειξη ισχύος και δεν πρόκειται να εκληφθεί ως πρόκληση από την Ουάσινγκτον και τη Νότια Κορέα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης.

Νωρίτερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφαση τους να μεταφέρουν το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στη Νότια Κορέα, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στην Κίνα, όσο και εντός της Νότιας Κορέας. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου θα εγκατασταθεί το αντιπυραυλικό σύστημα, αντιδρώντας στην κλιμάκωση της έντασης. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Αντίθετος στην κίνηση των ΗΠΑ εμφανίζεται και ο πρωτοπόρος των επόμενων προεδρικών εκλογών της 9ης Μαΐου στη χώρα.  Μέσω του εκπροσώπου του, ο Μουν Τζάε Ιν, δήλωσε ότι πρόκειται για μια κίνηση που «αγνόησε την κοινή γνώμη και τη δέουσα διαδικασία» και απαίτησε την αναβολή της απόφασης μέχρι να αναλάβει η επόμενη διοίκηση και να αποφασίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας σημείωσε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους. Από την πλευρά του το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η ανάπτυξη ήταν ένα κρίσιμο μέτρο για την υπεράσπιση της Νότιας Κορέας και των συμμάχων της ενάντια των βομβιστικών απειλών της Βόρειας Κορέας και ότι θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Ads