Στην μετάθεση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου και στις γαλλογερμανικές διαφορές για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους εστιάζουν σήμερα, Τρίτη, τα δημοσιεύματα του διεθνούς οικονομικού Τύπου.

Ads

Το Bloomberg σε δημοσίευμα του αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετέθεσαν εν μέσω κρίσης τη Σύνοδο Κορυφής με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να ζητεί μεγαλύτερη από την συμφωνημένη απομείωση των ελληνικών ομολόγων. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Σύνοδος της 18ης Οκτωβρίου αναβλήθηκε για τις 23 Οκτωβρίου προκειμένου η Ευρώπη να συντονισθεί προς την κατεύθυνση ενός γενικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του χρέους της Ελλάδας, την θωράκιση της ισπανικής και της ιταλικής οικονομίας και την θωράκιση των τραπεζών.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια στρατηγική για την αντιστήριξη των τραπεζών δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρμ στο Bloomberg, προσθέτοντας για τις επικείμενες αλλαγές της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου πως είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα.

Για αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με το πακέτο για την Ελλάδα κάνουν λόγο οι Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι διαφωνίες αυτές είναι που καθυστερούν στη Σύνοδο Κορυφής. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι Γερμανοί είναι υπέρ της αναθεώρησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, ωστόσο οι Γάλλοι δεν επιθυμούν μεγάλο κούρεμα.

Ads

Τέλος, η Wall Street Journal αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η «τυφλή πίστη στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι ανησυχητική». Όπως σημειώνεται, το ευρώ καταγράφει ένα «σκηνοθετημένο» ισχυρό ράλι, καθώς οι επενδυτές υποθέτουν ότι παρόλο που η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμα και να χρεοκοπήσει, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι έτοιμοι να λάβουν αποφάσεις για να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη κρίση.