Επιχείρηση εναντίον ισλαμιστών ανταρτών πραγματοποίησε ο στρατός των Φιλιππίνων, η οποία μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αντάρτη, όταν ο στρατός κατέλαβε το στρατόπεδο τους.

Ads

Η επιχείρηση είχε επίκεντρο το στρατόπεδο της αντάρτικης οργάνωσης Άμπου Σαγιάφ στην πόλη Πατικούλ, στο νησί Χόλο, κάπου 1.000 χλμ. νότια της πρωτεύουσας και στόχος ήταν η σύλληψη του Ραντουγιάν Σαϊρόν, σημαντικού στέλεχος της οργάνωσης.

Ο Σαϊρόν, ωστόσο, ο οποίος καταζητείται για τρομοκρατικές ενέργειες από τις ΗΠΑ, βρισκόταν στο στρατόπεδο κατά την έναρξη της επιχείρησης αλλά κατάφερε να αποδράσει.

Ο στρατός ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα MG-520 για εναέρια υποστήριξη της χερσαίας δύναμης στην διάρκεια της μάχης, μετά την οποία πολλοί αντάρτες -ο αριθμός τους δεν είναι σαφής- διέφυγαν.

Ads

Οι δυνάμεις ασφαλείας των Φιλιππινών κατέσχεσαν πυρομαχικά, όπλα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο στρατόπεδο, όπου βρέθηκαν και καταστράφηκαν υπόγειες στοές.

Η Άμπου Σαγιάφ έχει διεκδικήσει την ευθύνη μερικές από τις πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες, καθώς και για μερικές από τις γνωστότερες απαγωγές, περιλαμβανομένων πολλών ξένων.