Οι Ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας σκότωσαν οκτώ υπόπτους ως αντάρτες και συνέλαβαν άλλους δέκα σε επιδρομή κατά την οποία ανακάλυψαν επίσης στοιχεία για δυο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον τρένων το 2007 και το 2009, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB.

Ads

Η υπηρεσία ανέφερε σε ανακοινωθέν της ότι ένας από τους νεκρούς ήταν ο Αλεξάντερ Τιχομίροφ, φερόμενος ως συνεργάτης του Τσετσένου αυτονομιστή Ντόκου Ουμάροφ. Ο Ουμάροφ είχε διεκδικήσει την ευθύνη για μια επίθεση στην υπερταχεία Νιέφσκι Εξπρές τον περασμένο Νοέμβριο, που είχε στοιχίσει τη ζωή 28 ανθρώπων και είχε τραυματίσει άλλους 100. Μια ακόμη βομβιστική επίθεση στην ίδια γραμμή τον Αύγουστο του 2007 είχε τραυματίσει 60 ανθρώπους.

Οι Ρωσικές αρχές θεωρούν επίσης ότι εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου της Ινγκουσετίας Γιούνους-Μπεκ Γιεβκούροφ το 2009.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ ανέφερε ότι η επιδρομή έγινε σε χωριό κοντά στην πόλη Ναζράν, στην Ινγκουσετία, στις 2-3 Μαρτίου. Σημείωσε ότι βρέθηκαν εκρηκτικά, πυροκροτητές και άλλα υλικά, «πανομοιότυπα» με εκείνα που είχαν χρησιμοποιηθεί στις βομβιστικές επιθέσεις και πρόσθεσε ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Ads

Ο Τιχομίροφ, γνωστός και με το ψευδώνυμο Σαΐντ Μπουργιάτσκι, μεγάλωσε στη Σιβηρία, προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και εντάχθηκε στο Τσετσένικο αντάρτικο, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. Ένοπλες ενέργειες και οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίζουν να σημειώνονται σχεδόν καθημερινά στην περιοχή του Καυκάσου.